latinica  ћирилица
16/09/2020 |  22:09 ⇒ 17/09/2020 | 12:43 | Autor: SRNA

Kon: Nema razloga za zatvaranje škola, situacija pod kontrolom

Od početka školske godine u 13 beogradskih osnovnih škola prijavljeno je 16 slučajeva zaraze virusom korona, a epidemiolog i član Kriznog štaba Predrag Kon kaže da situacija nije zabrinjavajuća, da je sve pod kontrolom i da u ovom trenutku nema nijednog razloga da se škole zatvaraju.
Predrag Kon (foto: Tanjug / Zoran Žestić) -
Predrag Kon (foto: Tanjug / Zoran Žestić)

Kon je naveo da u srednjim školama u Beogradu nije bilo prijava pozitivnih na virus korona, dok je u osnovnim školama uglavnom riječ o pojedinačnim slučajevima.

On je napomenuo da je cilj da se spriječi prenošenje virusa i otkriju oboljeli sa najblažim tegobama, te upozorio na to da dolazi period sezonskih respiratornih infekcija kada se blage forme kovida-19 neće gotovo ni razlikovati od drugih respiratornih oboljenja.

- Zato svako dijete koje ima bilo kakve respiratorne tegobe ili znake infekcije treba da ostane kod kuće, a roditelji treba da se ponašaju kao da je u pitanju kovid - rekao je Kon.

On kaže da na društvenim mrežama mnogi komentarišu da nastavu u školama treba obustaviti i potpuno preći na onlajn, ali smatra da oni duboko griješe i da nema ničeg boljeg od direktne komunikacije i učenja, prenose beogradski mediji.

- Ovo će još trajati, neka niko ne misli da će se brzo završiti, trajaće možda i godinama, iako ne u ovom intenzitetu. Kada se pojavi vakcina, ona će dati svoje koristi, ali ne može se očekivati da će od vakcine to prestati - naglašava Kon.

Govoreći o mjeri pojačanog nadzora za građane Srbije koji se vraćaju iz inostranstva, koja stupa na snagu 18. septembra, on je pojasnio da to podrazumijeva prijavljivanje zdravstvenoj ustanovi i obavezu, ukoliko imaju bilo kakve tegobe, da se jave u kovid ambulante domova zdravlja.

Kon je rekao da građani koji se vraćaju iz inostranstva u Srbiju mogu normalno da se vrate na posao uz pridržavanje epidemioloških mjera - da izbjegavaju bliske kontakte, da drže distancu i nose masku.

- Treba da vode računa tih 10 dana i da shvate da su možda u nekoj asimptomatskoj formi infekcije, jer je činjenica da je, recimo, u Crnoj Gori 20 puta veća aktivnost virusa nego u Srbiji, a to nije malo - naveo je Kon.

Prema njegovim riječima, procjenjuje se da će se do oktobra, na sedmičnom nivou vraćati u Srbiju oko 50.000 građana.

- Prijavljivanje ne podrazumijeva da građani fizički odlaze u zdravstvenu ustanovu, već će najvjerovatnije biti telefonski ili elektronski - pojasnio je Kon.