latinica  ћирилица
16/09/2020 |  22:37 ⇒ 17/09/2020 | 12:42 | Autor: TANЈUG

Hrvatska na 10. mjestu po smrtnosti od virusa korona u EU

Direktor Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Krunoslav Capak, izjavio je večeras da je Hrvatska po smrtnosti od virusa korona 10. među zemljama Evropske unije.
Virus korona (foto:cdnuploads.aa) -
Virus korona (foto:cdnuploads.aa)

On je najavio za kraj sedmice odluku o skraćivanju sa 14 na 10 dana izolacije zaraženih.

- Smrtnost u Hrvatskoj je oko 55 na milion stanovnika. Mi smo 10 po redu od zemalja EU, negde smo na sredini EU po tome - rekao je Capak u Dnevniku Nove TV govoreći o smrtnosti od Kovida-19.

Potvrdio je da je odlučeno da će se skratiti izolacija zaraženih na 10 dana, dok bi samoizolacija njihovih kontakata ostala i dalje 14 dana. Očekuje da će krajem sedmice o tome biti donesen dokument.

- Najvjerovatnija opcija je da će izolacija zaraženih osoba prestati nakon 10 dana jer se pokazalo da oni onda više nisu zarazni. Oni koji su bili u kontaktu sa zaraženima, tu samoizolaciju ne bismo skraćivali. Ona bi ostala 14 dana - rekao je Capak.

Komentarisao je i broj novozaraženih zadnjih dana ocijenivši da postoji jedan blagi trend pada broja oboljelih, prenosi Hina.

- Poboljšava se situacija. Dakle, postoji jedan blagi trend pada broja oboljelih, što je naravno dobra vijest i to znači da se građani pridržavaju mjera - ističe.

Upitan smatra li i dalje da će krajem septembra broj novozaraženih biti u padu, Capak je rekao da se "situacija poboljšava".

Oni koji su koronu već preboljeli, ako dođu u kontakt sa zaraženom osobom, prema dokazima, ne bi trebali u samoizolaciju tri meseca nakon bolesti, rekao je Capak.