latinica  ћирилица
17/09/2020 |  07:56 ⇒ 11:57 | Autor: Glas Srpske

Tuševljak: BiH ne može opstati ako od raznih "Orića" prave nevinašca

Mnogi ozbiljni predmeti u kojima su Srbi žrtve nisu doživjeli sudski epilog, dok su brojni počinioci zločina nad Srbima nagrađeni minornim kaznama, ali oni koji su počinili zločine neće odgovarati samo ako ih prije toga Bog uzme sebi.
Simo Tuševljak -
Simo Tuševljak

Do tada će uvijek postojati neko u MUP-u Srpske ko će misliti na njih i tražiti da odgovaraju, a oni će lijegati i ustajati sa mišlju da će kad-tad odgovarati, kaže dugogodišnji inspektor MUP-a Republike Srpske za istraživanje ratnih zločina Simo Tuševljak za Glas Srpske.

On nije želio da komentariše jučerašnja hapšenja devetorice Srba na Sokocu, dodajući da je svaka policijska agencija obavezna da postupa po nalogu tužilaštava i da će svi koji su optuženi pred sudom dokazivati svoju nevinost, ali ističe da postoji nešto drugo.

- To je da predmeti koji su se nalazili na listi "A" Haškog tribunala i prioritetni predmeti pred Tužilaštvom BiH koji su trebali da budu završeni do kraja 2018. godine, a radi se o zločinima nad Srbima, nisu procesuirani, a osumnjičeni za te zločine nisu lišeni slobode. To je ujedno odgovor i na jučerašnja hapšenja - kaže Tuševljak.

Na pitanje šta će biti sa predmetima na kojima Tuševljak radi, nakon njegovog odlaska u penziju krajem ove godine, on ističe da u okviru MUP-a rade i radiće stručni i obučeni inspektori koji su radili zajedno sa njim i koji će nastaviti taj posao.

- Kada je 2004. godine u okviru MUP-a formiran Tim za istraživanje ratnih zločina, mnogi i iz međunarodne zajednice i od naših političara su govorili da to što mi radimo nikada neće doći na red i nisu imali vjere u naš rad. Ali zato nijedan pripadnik MUP-a Srpske nije izgubio vjeru i zahvaljujući tome danas se sudi trojici komandanata korpusa Armije BiH, komandantima brigada, ministru MUP-a tzv. RBiH, komandantu Specijalne jedinice MUP-a tzv. RBiH... - kaže Tuševljak.

Od 2015. godine bošnjački političari koče usvajanje nove strategije za procesuiranje predmeta ratnih zločina.

- Strategija koja je usvojena 2008. i po kojoj su njome obuhvaćeni predmeti trebali da budu završeni do 2015. godine nije ispoštovana. Za nepoštovanje te strategije i neprocesuiranje ratnih zločina, posebno zločina nad Srbima, niko ne odgovara. Ali pitam se ko je taj ko treba da odredi Tužilaštvu BiH ili bilo kojem drugom koga i kada treba da procesuira? Ko je taj ko će cijeniti čija majka teže kuka? Zbog čega tužiocima neko treba da donosi strategiju kada im je jedini posao da se bave otkrivanjem i procesuiranjem ratnih zločina? - navodi Tuševljak.

Na pitanje kako se nosi sa činjenicom da Naser Orić nije kažnjen za zločine nad Srbima u Podrinju i za "krvavi Božić" u Kravici Tuševljak ističe da ima mnogo "Orića", ali mnogo teže je misliti o žrtvama.

- Mnogo je teže razgovarati sa ocem dok s vama gleda snimak kako mu je dijete ubio snajper ili sa ženom koja je nebrojeno puta silovana, a oni koji su to učinili se slobodno šetaju. Mnogo je onih koji čuvaju razne "Oriće", ali varaju se ako misle da će ova država opstati tako što će od njih praviti nevinašca. Oni nas time mnogo više učvršćuju nego što misle da nas slabe. Ono što je uspio MUP Republike Srpske je da se više ne ćuti o zločinima nad Srbima - rekao je Tuševljak.

Kada je riječ o predmetu "Dobrovoljačka" Tuševljak navodi da je ponovo otvorena istraga, postupajući tužilac radi i MUP Srpske aktivno pomaže.

- Vjerujem da će rezultat biti podizanje optužnice. Uprkos ogromnim pritiscima i opstrukcijama, taj predmet je vraćen u rad i tako će se raditi i sa svim ostalim predmetima - istakao je Tuševljak.