latinica  ћирилица
17/09/2020 |  08:34 ⇒ 10:44 | Autor: SRNA

Bjelica: Što prije završiti sa predmetima ratnih zločina

Načelnik opštine Sokolac Milovan Bjelica poručio je da je neophodno ubrzati i što prije završiti sa svim predmetima i optužbama za ratne zločine u BiH i ne praviti alibi za vlastiti nerad, te napomenuo da djelovanje agencija i službi BiH u noćnim časovima, sa holivudskim primjesama i scenografijom, ne doprinosi onome što ljudi nastoje da grade, a što se često naziva suživot.
Milovan Bjelica - Foto: RTRS
Milovan BjelicaFoto: RTRS

- Želim da poručim da prestanu da zarad svojih primanja i privilegija otežu sa predmetima, brinući se jedino za ličnu egzistenciju, i ono "šta kad nestane predmeta" - naveo je Bjelica u saopštenju nakon jučerašnjeg hapšenja devet lica pod sumnjom da su počinila ratni zločin u Novoseocima kod Sokoca.

On je naveo da su nesreća i zlo koje je zadesilo stanovnike sela Novoseoci dio kruga zla koji traje i koji mora biti prekinut dobrim djelima i čojstvom, a pravdati ili pokušavati opravdati jedno zlo drugim nije nešto što će dovesti do pravde i civilizovanog odnosa prema prošlosti.

Bjelica naglašava da odnos Srba i Bošnjaka na Sokocu i na prostoru Romanije i Glasinca ne smije biti posmatran isključivo kroz primjere lošeg i pogrešnog učinjenog jednih prema drugima, već je važno sagledati širu sliku i istoriju odnosa, te svakodnevno raditi na prevazilaženju lošeg i izgradnji dobrog.

Bjelica podsjeća da na Sokocu nije bilo logora niti zatvora za tada muslimansko stanovništvo i da su stanovnici sokolačkog sela Vrhbarje na granici sa Rogaticom, u ratnim godinama živjeli u dobrim odnosima sa komšijama Srbima, jedan dio je pred kraj rata, zbog nedostatka hrane otišao na teritoriju pod kontrolom Armije BiH, što su zabilježile i TV ekipe. Kad je rat završen, oni su se vratili i dalje žive sa komšijama Srbima.

On kaže da je zbog blizine linije fronta, a na inicijativu predsjednika susjedne opštine Olovo DŽevada Abazovića, privremeno evakuisano muslimansko stanovništvo sokolačkih mjesnih zajednica Knežine i Kaljine na područje Olova, dok su se srpski civili iz Olova sklonili na područje Sokoca, te da se poslije potpisivanja Dejtonskog mirovnog sporazuma dio Srba vratio u Olovo, a najveći broj Bošnjaka u Sokolac.

- Usijane glave kojih ima u svim ratovima i kojih je, nažalost, bilo i u ovom moraju odgovarati. Za pomenuti zločin Vojska Republike Srpske je trebala kazniti naredbodavce i direktne izvršioce. Oni su se oglušili o naredbe viših vojnih i civilnih vlasti Republike Srpske - kaže Bjelica.

On je ukazao na štetu koju međuljudskim odnosima nanosi konstantno podgrijavanje strasti i emocija.

- Kako govoriti o projektima sa mladim ljudima iz Sarajeva? Kako graditi i uređivati prostor za alpiniste, penjače na Romaniji? Kako unapređivati turističke potencijale? Realizovati privredne projekte? Dok se dugim cijevima upada u kuće ljudi, dok svako može biti priveden samo zbog sumnje i držan koliko kome padne na pamet. Ponovo se šetaju neki agenti u civilu, kao u mračna vremena Udbe - ukazuje Bjelica, napominjući da se takvim djelovanjem stvara animozitet i podozrenje prema svima koji su nepoznati, "a došli su u našu opštinu i grad".

Policijski službenici Agencije za istrage i zaštitu BiH juče su, postupajući po naredbi Tužilaštva BiH, u saradnji sa policijskim službenicima MUP-a Republike Srpske na Sokocu i u Sarajevu uhapsili devet lica zbog sumnje da su počinila krivično djelo zločin protiv čovječnosti, saopšteno je iz Sipe.