latinica  ћирилица
17/09/2020 |  13:14 ⇒ 13:16 | Autor: SRNA

Asocijacija "Stvaraoci Republike Srpske": Krajišnik je bio veliki sin svoga naroda

Asocijacija "Stvaraoci Republike Srpske" organizovala je danas na Palama komemoraciju povodom smrti predsjednika Asocijacije Momčila Krajišnika, kojoj su prisustvovali samo članovi Koordinacionog odbora Asocijacije i nekoliko njenih članova.
Asocijacija "Stvaraoci Republike Srpske" - Foto: SRNA
Asocijacija "Stvaraoci Republike Srpske"Foto: SRNA

Član Koordinacionog odbora Asocijacije Slobodan Bijelić rekao je da je smrt Krajišnika ogroman i nenadoknadiv gubitak i da vjeruje da će njegovo ime biti zlatnim slovima upisano u srpsku istoriju.

- Onaj ko je zadojen ljubavlju prema otadžbini i slobodi, a bio je uz Moma i druge naše vođe proteklih decenija je nepopravljivo rodoljub i mi ćemo nastaviti da širimo njegovu ideju slobode srpskog naroda sa ove strane Drine - poručio je Bijelić.

On je istakao da će svojim potomcima i svim pokoljenjima svjedočiti o kakvoj ljudskoj gromadi i istorijskoj veličini je riječ.

- Bio je veliki sin svog naroda. Posle ovog ogromnog gubitka osećamo se usamljeni, jer Momo je sijao i okupljao nas, podržavao i mislio o svakom od nas, o svome narodu i o Republici Srpskoj - rekao je Bijelić.

On je dodao da će, uz sve počasti i dužno sjećanje na sve velikane, ovaj "preostali deo velikih moralnih svedoka i neimara srpske državnosti sa ove strane naše čarobne reke svedočiti o postojanju svojih velikana i želje za slobodom".

Predsjednik Sabora Asocijacije Božidar Vučurević rekao je da su se okupljali oko Krajišnika, a najviše onih sudbonosnih dana devedesetih godina prošlog vijeka kada su srpski narod i njegova sudbina visili o tankom koncu.

- Donosili smo brojne odluke, nalazili načina kako da izmirimo srpski narod. Uspjeli smo i stvorili smo Republiku Srpsku. Odavde sa Pala je sve krenulo, a, evo, danas smo tužnim povodom da našeg brata Moma ispratimo iz ovozemaljskog života i pomolimo Gospodu Bogu da mu dodijeli mjesto gdje pravednici počivaju, jer je on zaista to bio - istakao je Vučurević.

Sekretar Asocijacije Јovo Kosmajac rekao je da Krajišnik zaslužuje mnogo više od današnje skromne komemoracije kojoj je prisustvovao mali broj članova, ali da zbog situacije izazvane virusom korona nije pripremljeno ništa više.