latinica  ћирилица
17/09/2020 |  13:26 | Autor: SRNA

Borenović: Zbog Trgovske gore ugroženo zdravlje ljudi

Predsjednik PDP-a Branislav Borenović istakao je da su zdravlje i životi 250.000 stanovnika u pograničnom području najdirektnije ugroženi zbog najavljene izgradnje odlagališta radioaktivnog otpada na Trgovskoj gori u Hrvatskoj, na granici sa BiH.
Branislav Borenović - Foto: SRNA
Branislav BorenovićFoto: SRNA

- Trgovskoj gori, mjestu gdje Hrvatska planira da odlaže nuklearni i radioaktivni otpad, najbliže naseljeno mjesto nije neko u njihovoj državi, nego naš Novi Grad, iz čijeg centra se može vidjeti to buduće odlagalište - istakao je Borenović.

On smatra da je "nevjerovatno da funkcioner iz Republike Srpske to ne stavi kao prvo i najvažnije pitanje sastanka sa državnim vrhom Hrvatske, a govori o konstitutivnosti i položaju Hrvata u BiH", saopšteno je iz PDP-a.

Borenović je podsjetio da je PDP prije godinu dana predložio formiranje posebnog radnog tijela Narodne skupštine Republike Srpske koji će imati zadatak da zajedno sa predstavnicima Srba u Hrvatskoj djeluje na ispunjavanju zahtjeva prema institucijama Hrvatske, a u cilju poboljšanja položaja Srba u Hrvatskoj, ali da po tom pitanju do danas ništa nije urađeno.