latinica  ћирилица
17/09/2020 |  14:35 ⇒ 20:09 | Autor: RTRS

Dodik: Nema priznanja tzv. Kosova, Parlament Srpske će to potvrditi (VIDEO)

Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik najavio je da će pokrenuti pitanje vitalnog interesa na prijedlog odluke o priznanju samoproglašenog Kosova.
Milorad Dodik - Foto: RTRS
Milorad DodikFoto: RTRS

Dodik je potvrdio da na današnjoj vanrednoj sjednici Predsjedništva BiH nije usvojen prijedlog odluke o priznanju  BiH samoproglašenog Kosova jer je on bio protiv toga. Naveo je da će se o ovom pitanju izjasniti Narodna skupština Republike Srpske. 

Dodik je potvrdio i da je odbijen njegov zahtjev za izmještanje Ambasade BiH iz Tel Aviva u Јerusalim. On smatra da je važno da Ambasada bude premještena.

- To je važno jer je to dokaz prijateljstva prema BiH prema Izraelu, i smatram da treba podržati napore da se odredi sjedište i da se to poštuje - istakao je Dodik.

Srpski član Predsjedništva BiH je naglasio da su određene zemlje poput SAD već prihvatile da premjeste svoju ambasadu u Јerusalim i da su mnoge zemlje najavile da će otvaranjem kancelarija sa diplomatskim statusom ući u prvu fazu realizacije takve jedne odluke.

- Smatrao sam da to treba tako da učinimo. Ta tačka dnevnog reda se obavezno stavlja na dnevni red jer se ne glasa o dnevnom redu jer je tako definisano pravilnikom. Članovi Predsjedništva Šefik DŽaferović i Željko Komišić glasali su protiv ove odluke a ja sam glasao za i ona nije donesena, a o njenoj sudbini ćemo vidjeti kako će se kretati i šta će biti. Ali, uglavnom mislim da treba ostati posvećen dobrim odnosima sa Izraelom u dijelu ukupnih rješavanja stabilizacije mira na Bliskom istoku - rekao je Dodik.

On je ukazao da su mu DŽaferović i Komšić sugerisali da je ranije donesena rezolucija Savjeta bezbjednosti UN o tom pitanju i da bi BiH, ukoliko bi donijela takvu odluku, imala diplomatsih ili nekih drugih problema.

- To naravno ne mora da znači i nije dokazano jer SAD kao najmoćnija sila svijeta zna za tu odluku UN i donijela je svoju odluku po tom pitanju. To govorim u jednom drugom kontekstu jer je Komišić pokrenuo pitanje priznavanja Kosova kao nezavisne države sa međunarodnim kapacitetima - rekao je Dodik.

Komšić je, prema riječima srpskog člana Predsjedništva BiH, obrazlagao svoju odluku da treba poštovati volju Albanaca na Kosovu i stvar koju su odavno odlučili i da je takvo faktično stanje.

- A na moj upit kako sada ne važi relevantna Rezolucija Savjeta bezbjednosti UN 1244 u ovom slučaju i kako se on opredjeljuje da to podrži – nije bilo odgovora. Na glasanju DŽaferović i Komšić su glasali za odluku da se prizna Kosovo a ja sam bio protiv. Dalja procedura ide tako da će se na sljedećoj sjednici Predsjedništva BiH ta tačka obavezno staviti na dnevni red i o njoj odlučivati - pojasnio je Dodik.

On je poručio da Predsjedništvo BiH neće biti konačno mjesto odlučivanja o pitanju priznanju samoproglašenog Kosova, nego Narodna skupština Republike Srpske jer će potegnuti pitanje vitalnog nacionalnog interesa.

- Mislim da je dobro da je ovo pitanje došlo na dnevni red. Do sada se spekulisalo, neki su bili za priznavanje neki protiv, da gubimo partnere u poslovnom i političkom smislu. Dobro je da ćemo imati konačnu odluku - rekao je Dodik.

Član Predsjedništva BiH iz Republike Srpske smatra da će epilog biti odluka da se takozvano Kosovo neće priznati što će ostati osnova za ponašanje i postupanje svih u BiH, jer je riječ o odluci donesenoj u valjanoj proceduri.

Kada je riječ o njegovom prijedlogu da se minutom ćutanja oda počast prvom predsjedniku NSRS Momčilu Krajišniku, koji je u utorak preminuo, Dodik je rekao da su druga dva člana Predsjedništva BiH to odbila, ali da će dati nalog svim šefovima diplomatsko konzularnih predstavništava da otvore knjigu žalosti.

Dodik je na konferenciji za novinare u Istočnom Sarajevu rekao da je na današnjoj redovnoj sjednici Predsjedništva BiH razgovarno o pandemiji virusa korona, navodeći da je BiH ušla u globalni proces nabavke vakcine.

On je rekao da je jedna od tema bila i migrantska kriza, ističući da će biti angažovan dodatni broj pripadnika Granične policije u cilju sprečavanja ilegalnih migracija.

Podsjećamo, u Sarajevu su danas održane dvije vanredne i jedna redovna sjednica Predsjedništva BiH.