latinica  ћирилица
17/09/2020 |  14:53 ⇒ 17:41 | Autor: RTRS

Dodik: U DKP otvaranje knjige žalosti povodom smrti Krajišnika (VIDEO)

Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik rekao je danas da će dati nalog svim šefovima diplomatsko konzularnih predstavništava da otvore knjigu žalosti povodom smrti prvog predsjednika NSRS Momčila Krajišnika.

Dodik je rekao da su druga dva člana Predsjedništva BiH, Šefik DŽaferović i Željko Komšić, na današnjoj vanrednoj sjednici, odbili njegov prijedlog da se minutom ćutanja oda počast Krajišniku.

On je podsjetio da je Krajišnik prvi srpski član Predsjedništva koji je na tu funkciju izabran nakon građanskog rata u BiH, čovjek koji je prihvatio da učestvuje u demokratskim izborima i dao legitimitet novoj strukturi BiH i kao takav učestvovao u formiranju i radu tročlanog Predsjedništva.

- Bilo je logično to učiniti jer se to i ranije činilo - kada je umro Alija Izetbegović održane su sve te ceremonijalne stvari. Čak je tadašnji ministar inostranih poslova Mladen Ivanić naložio diplomatsko-konzularnim predstavništvima da otvore knjige žalosti širom svijeta - izjavio je Dodik.

On je naglasio da Alija Izetbegović, kako je to rekao i bivši visoki predstavnik Pedi Ešdaun, samo zbog toga što je umro nije otišao u Hag.

Dodik je ocijenio da se i na ovom pitanju vide dvostruki aršini i da ni sama BiH nije spremna da članu prvog poslijeratnog Predsjedništva oda počast nakon njegove smrti.

- To baca svjetlo na odnose i u Predsjedništvu i u samoj BiH - poručio je Dodik.

Dodik je izjavio da će, ukoliko ova praksa ne bude prekinuta, dati nalog šefovima konzularnih predstavništava da širom svijeta otvore knjigu žalosti povodom smrti Krajišnika i da se na taj način oda priznanje čovjeku koji je bio prvi srpski član kolektivnog Predsjedništva BiH nakon građanskog rata.