latinica  ћирилица
17/09/2020 |  16:01 ⇒ 16:01 | Autor: SRNA

Pravosuđe BiH u funkciji ratne politike Alije Izetbegovića

Predsjednik Saveza Srba iz regiona Miodrag Linta ocijenio je da je hapšenje devet boraca sa Sokoca jedan od brojnih dokaza da je pravosuđe BiH antisrpsko i u funkciji ratne politike Alije Izetbegovića.
Miodrag Linta (Foto: mc.rs) -
Miodrag Linta (Foto: mc.rs)

On je istakao da mnoge činjenice pokazuju da Tužilaštvo i Sud BiH od svog osnivanja imaju selektivan pristup u procesuiranju ratnih zločina i bave se kažnjavanjem ratnih zločina na štetu srpskog naroda.

- Strateški ciljevi Tužilaštva i Suda BiH nisu pravda za sve žrtve i pomirenje, već da se opravda apsurdna optužba bošnjačke elite da su Srbi izvršili agresiju na BiH i počinili masovne zločine i genocid nad Bošnjacima, kao i da se Republika Srpska prikaže kao tvorevina koja je nastala na masovnim zločinima i genocidu i da je zbog toga treba ukinuti - naveo je Linta u pisanoj izjavi.

Prema njegovim riječima, zbog toga se radi planski da se što više Srba uhapsi i osudi za ratne zločine.

Linta je upozorio da česta hapšenja Srba za navodne ratne zločine imaju za cilj i da u srpskom narodu u Republici Srpskoj stvore atmosferu straha i uznemirenosti.

On je ponovo pozvao Tužilaštvo za ratne zločine Srbije da konačno počne da procesuira zločine nad Srbima jer nijedan od komandanata takozvane Armije BiH nije osuđen za velike i brojne zločine koje su počinili u zapadnokrajiškim opštinama, Sarajevu, srednjem Podrinju, srednjoj Bosni i mnogim drugim mjestima u BiH.

On je naveo da je jedan dio Bošnjaka koji su počinili brutalne zločine nad Srbima osuđen na male zatvorske kazne, što predstavlja duboku uvredu i poniženje za same žrtve i njihove porodice.

- Bez odbacivanja najbezočnijih laži o srpskoj agresiji i genocidu u Srebrenici i drugim mjestima, bez jednakog pristupa u kažnjavanju svih ratnih zločina i bez jednakog poštovanja svih žrtava nije moguće govoriti o punoj normalizaciji odnosa i iskrenoj saradnji među državama i narodima na prostoru biše Јugoslavije - poručio je Linta.

On je dodao i da Srbija treba da pokrene snažnu političku, diplomatsku i pravnu ofanizivu s ciljem borbe za istinu u međunarodnoj zajednici o ratovima devedesetih godina prošlog vijeka.

- Glavni krivac za rat u BiH jeste zločinački režim Alije Izetbegovića, čiji je cilj bio stvaranje etnički čiste muslimanske države bez Srba - naveo je Linta.

Pripadnici Agencije za istrage i zaštitu juče su, postupajući po naredbi Tužilaštva BiH, u saradnji sa policijskim službenicima Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske, na Sokocu i u Sarajevu uhapsili devet lica zbog sumnje da su počinila krivično djelo zločin protiv čovječnosti u Novoseocima u opštini Sokolac 1992. godine.