latinica  ћирилица
17/09/2020 |  18:01 ⇒ 20:09 | Autor: RTRS

Mjesečni borački dodatak za nezaposlene demobilisane borce (FOTO/VIDEO)

Nezaposlenim demobilisanim borcima, bez obzira na godine starosti, do kraja godine biće isplaćivan mjesečni borački dodatak. Ovo je dogovoreno na sastanku najvišeg rukovodstva Boračke organizacije Republike Srpske, predsjednika Vlade Radovana Viškovića i srpskog člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika. Ponuđena su i tri rješenja za poboljšanje položaja demobilisanih boraca o kojima će se organi BORS-a, naknadno izjasniti.
Zvaničnici Srpske sa predstavnicima BORS-a (foto: twitter.com/Vlada_Srpske) -
Zvaničnici Srpske sa predstavnicima BORS-a (foto: twitter.com/Vlada_Srpske)

Na dnevnom redu sastanka položaj demobilisanih boraca u Srpskoj, prije svih onih bez posla. Ponuđene su dvije varijante za rješenje ovog problema. Prva, koju je na sto stavila Boračka organizacija, odmah je prihvaćena. Slijedi isplata mjesečnog dodatka za oko 7.900 nezaposlenih demobilisanih boraca, i ako su mlađi od 65 godina. Spiskove će dostaviti Boračka organizacija.

- Važno je dobiti prave informacije o tome jer je ranije bilo određenih razmimoilaženja u podacima kojima raspolažu resorno ministarstvo i BORS - naveo je premijer Višković.

Kada je riječ o isplati ovih dodataka, Višković je rekao da bi bilo potrebno izmijeniti zakonodavstvo o pitanju boraca, što je dugotrajna procedura.

- Zato je dogovor da dobijemo te spiskove gdje će se odlukama Vlade rješavati period do kraja godine - pojasnio je Višković.

- Izlazimo sa sastanka sa optimizmom i dobrom viješću za nezaposlene demobilisane borce. Mi ćemo u skladu sa mogućnostima Srpske raditi i dalje na poboljšanju statusa boračke populacije - poručio je Savčić.

On je rekao da će organi BORS-a razgovarati o drugim ponuđenim rješenjima Vlade.

Nakon što se o drugoj varijanti ponuđenih rješenja izjasne organi Boračke organizacije, tri su moguća scenarija koja bi trebalo da dovedu do povećanja zaposlenosti demobilisanih boraca.

- Da kroz zapošljavanje demobilisanih boraca uz povrat doprinosa i poreza poslodavcima, tu bi bila uključena djeca demobilisnih boraca. Drugi je samozapošljavanje, sa 7.000 na 10.000 maraka - pojasnio je Višković.

Treća mjera koju predlaže Vlada je izrada socijalne karte boračke populacije. Na sastanku predstavnika BORS-a, predsjednika Vlade i srpskog člana Predsjedništva BiH, razgovarano je i o zahtjevu da se posredstvom institucija, kroz pravnu pomoć ili isplatu troškova, pomogne optuženim i osuđenim borcima za ratne zločine. BORS će dostaviti spisak, a Vlada će, prema Viškovićevim riječima, vidjeti, kako da im pomogne.