latinica  ћирилица
17/09/2020 |  18:02 ⇒ 20:12 | Autor: RTRS

Pomen za stradale Srbe u Serdarima (FOTO/VIDEO)

U selu Serdari, kod Kotor Varoša, služen je pomen za 16 srpskih civila, koje su prije 28 godina ubili pripadnici tzv. Armije BiH. Najstarija žrtva imala je 66, a najmlađa - samo četiri godine.
Serdari - pomen - Foto: RTRS
Serdari - pomenFoto: RTRS

Zločinačka akcija u kojoj su mu pobijeni rođaci i kumovi, u to vrijeme 17-ogodišnjeg Dalibor Serdara, zatekla je u objektu u porodičnom voćnjaku.

Izbjegao je rafale, iz poluokruženja se domogao kuće i upozorenjem, oca i majku spasio sudbine nesrećnih srodnika.

- Začuo sam rafal. Probudio me. Nikog od naših tad nisam vidio. Potrčao sam prema našoj kući koja je udaljena. Rekao sam im da su svi naši ili pobijeni ili zarobljeni. Da nemamo izbora i da moramo bježati - sjeća se Serdar.

Foto: RTRS

Rodbina ubijenih Serdara, Tepića, Bencuza i Dukića razočarana je što je za ovaj zločin osuđen samo Fikret Planinčić i to na 11 godina zatvora.

Kažu da će se svake godine okupljati kod spomen-obilježja i ukazivati na obavezu kažnjavanja ostalih muslimanskih vojnika, koje su preživjeli mještani prepoznali tog kobnog praskozorja.

- Znam često reći da je to dupli zločin. Mnogo je veći broj ovde ubijenih civila od broja godina na koje su zločinci ukupno osuđeni zatvorskih kazni - rekao je Miladin Savanović, predsjednik Boračke organizacije Kotor Varoš.

Sjenima žrtava, od kojih je najmlađa imala samo četiri godine, poklonili su se i načelnik opštine Kotor Varoš Zdenko Sakan i narodni poslanik Nedeljko Glamočak.