latinica  ћирилица
17/09/2020 |  19:40 | Autor: sputniknews.com

Priština odbila razgovor o Zajednici srpskih opština

U Briselu su završeni tehničko-ekspertski razgovori o normalizaciji odnosa Beograda i Prištine.
Đurić, Lajčak i Huleni (foto: twitter.com/MiroslavLajcak) -
Đurić, Lajčak i Huleni (foto: twitter.com/MiroslavLajcak)

Delegacija Beograda je insistirala da se otvori tema Zajednice srpskih opština, što je prištinska strana, kako je izjavio Skender Hiseni, "kategorički odbila".

- O toj temi se uopšte nije razgovaralo. Naravno, srpska strana je pokušala da otvori tu temu, ali smo mi kategorički odbili - izjavio je u Briselu Skender Hiseni, koordinator Prištine za dijalog sa Beogradom.

On je rekao da je tokom razgovora o spoljnom dugu Priština podržavala princip međunarodnog prava i, kako je kazao, pregovora sa Srbijom kao sa nezavisnom državom, objavila je prištinska Gazeta ekspres“

- Ne postoji mogućnost da razgovaramo o ovim temama na bilo kom drugom nivou - rekao je Hiseni.

On je dodao da je Arbitražni sud rejšenje što se tiče potraživanja finansijske prirode Beograda, a u vezi sa dugovima koji su uzeti u vrijeme bivše Јugoslavije.

- Kosovo može da prihvati da plati zajmove koji su uloženi na njegovoj teritoriji - rekao je Hiseni.

Đurić: ZSO imperativ za nastavak dijaloga

Direktor Kancelarije za KiM Marko Đurić izjavio je da je delegacija Beograda u Briselu insistirala na Zajednici srpskih opština, kao prvoj temi razgovora, što je naišlo na protivljenje predstavnika Prištine, koji, ističe, nisu došli spremni ni za razgovor o ZSO, a ni previše spremni za razgovor o imovini.

Đurić ukazuje da to što atmosfera tokom razgovora nije bila najsjajnija ne znači da će Srbija odustati od ZSO, koja je obećana prije sedam i po godina.

- Moramo da insistiramo na tome. Očekujemo snažne poruke od svih članica EU kao pritisak na Prištinu da formira ZSO, što je imperativ za nastavak dijaloga - naglasio je Đurić u izjavi novinarima.

Đurić, koji predvodi delegaciju Beograda u tehničko-ekspertskim razgovorima o normalizaciji odnosa sa Prištinom u Briselu, navodi i da je to i pitanje integriteta EU i dijaloga uopšte.

​- Imali smo ne pretjeranu racionalnu, žučnu i emotivnu diskusiju u kojoj su predstavnici Prišine pokušali da je odvedu 13 vijekova unazad i Srbiju predstave kao kolonizatora, koji je okupirao ne samo KiM, već i Toplicu i da iracionalnim, istorijski netačnim informacijama skrenu s teme - rekao je Đurić.

Delegacija Beograda je, kaže, odgovorila racionalnim pristupom i nepristajanjem da tema ZSO bude bilo skinuta sa dnevnog reda, bilo preimenovana na neadekvatan način koji ne bi odražavao statusno neutralnu formu razgovora, prenio je Tanjug.

- Ne pada nam na pamet da razgovore o ZSO pretvorimo u razgovore o položaju nacionalnih manjina, niti ćemo pristati da srpski narod bude tretiran na KiM kao nacionalna manjina. Nema napretka u razgovorima dok ZSO ne bude sprovedena u potpunosti, onako kako je dogovoreno 2013. i 2015. godine - rekao je Đurić.