latinica  ћирилица
17/09/2020 |  19:49 | Autor: SRNA

Tegeltija: Za zdravstveni sektor skoro 15 miliona KM

Predsjedavajući Savjeta ministara Zoran Tegeltija izjavio je da bi na narednoj sjednici ove institucije trebalo da bude donijeta odluka o dodjeli skoro 15 miliona KM zdravstvenom sektoru u BiH.
Zoran Tegeltija - Foto: RTRS
Zoran TegeltijaFoto: RTRS

Tegeltija je u razgovoru za Hajat televiziju precizirao da se radi o 14,9 miliona KM i da je to dio od ukupno 42 miliona KM direktne pomoći Savjeta ministara privredi i zdravstvenom sektoru zbog pandemije virusa korona iz ušteda u budžetu zajedičkih institucija.

- Ta 42 miliona su 5,5 odsto naših izvornih prihoda - dodao je Tegeltija.

Prema njegovim riječima, preostali dio sredstava namijenjen je za realni srektor, u prvom redu za oporavak međunarodnih aerodroma, preduzeća koja se bave javnim prevozom putnika, pogotovo međunarodnim saobraćajem, turizam i ugostiteljstvo, te izvoznike.

- Moje je lično mišljenje da moramo pomoći insitucije kulture i sportske saveze - istakao je Tegeltija, navodeći da će otvaranje kulturnih institucija i sporstkih manifestacija za posjetioce zavisiti isključivno od procjene zdravstvenog sektora.

Predsjedavajući Savjeta ministara je negirao da su entiteti donijeli odluku o otvaranju granica BiH za strance, navodeći da je to urađeno nakon dobijanja jasnog stava zdravstvenih radnika.

- Mogli smo da otvorimo granice bez njihovog stava, ali nismo mogli da ih izložimo riziku - poručio je Tegeltija.

Tegeltija je uvjeren da je Savjet ministara od početka pandemije virusa korona uradio sve što je bilo u njegovoj nadležnosti, a što je bilo potrebno za građane BiH.

- Od 5. marta, kada je zabilježen slučaj prvog oboljelog u BiH, do juče, kad je usvojena informacija o pristupanju BiH globalnoj priči o nabavci vakcine, na svakoj sjednici bila je tačka o pandemiji - konstatovao je predsjedavajući Savjeta ministara.

Prema njegovim riječima, najvažnija stvar bila je kako pomoći zdravstvenim radnicima, koji su na samom početku tražili da se obezbijedi kontrola ulaska u BiH, a nakon čega su uslijedile aktivnosti na otvaranju takozvanih “zelenih koridora“ neophodnih za snabdijevanje tržišta BiH i zemalja regiona.

- Potom smo pristupili obezbjeđivanju finansijske i humanitarne pomoći - rekao je je Tegeltija.

Podsjećajući da je u vrlo kratkom vremenu obezbijeđeno gotovo 700 miliona evra od različitih finansijskih institucija, Tegeltija je precizirao da su ta sredstva stavljena na raspolaganje entitetima i kantonima, prije svega za pomoć zdravstvenom sektoru i privrednicima za plate, poreze.

On je ocijenio da humanitarna pomoć nije bila ovako velika, ali da je stigla do građana i bolnica.

Tegeltija je naveo da za dio medicinske opreme nije postojala adekvatna dokumentacija, koju su tražili Uprava za indirektno oporezivanje i Agencija za lijekove.

- Savjet ministara se po prvi put susreo sa uvozom medicinske opreme, to nikada nije bilo u njegovoj nadležnosti - rekao je Tegeltija, ističući da ne može isteći rok medicinskoj opremi koja još nije raspoređena.

Ocijenivši da su Savjet ministara i većina institucija uspješno reagovali na pandemiju, Tegeltija je poručio da će biti obezbijeđen novac za vakcinu protiv virusa korona, ali da će podrška realnom i zdravstvenom sektoru biti potrebna i u narednoj godini.

Kada je u pitanju izmjena Zakona o PDV-u, predsjedavajući Savjeta ministara rekao je da se mnoge inicijative odnose na pomjeranje roka plaćanja i smanjenje stope PDV-a.

Ističući da je to lako uraditi, Tegeltija je upozorio da bi gubici za one koji brinu o zdravstvnom sektoru, obrazovanju, realnom sektoru, bili mnogo veći od benefita.

- Radimo na izmjenama zakona o PDV-u i radićemo ga onako kako smo dogovorili na početku 2020. kada niko nije očekivao pandemiju - dodao je Tegeltija.

On je ocijenio da humanitarna pomoć nije bila ovako velika, ali da je, nakon pribavljanja potrebne dokumentacije, stigla do građana i bolnica.

Tegeltija je pojasnio da za dio medicinske opreme nije postojala adekvatna dokumentacija, koju su tražili Uprava za indirektno oporezivanje i Agencija za lijekove.

- Savjet ministara se po prvi put susreo sa uvozom medicinske opreme - rekao je Tegeltija, ocijenivši da su Savjet ministara i većina institucija uspješno reagovali na pandemiju.

Tegeltija je poručio da će biti obezbijeđen novac za vakcinu protiv virusa korona, te da će podrška realnom i zdravstvenom sektoru biti potrebna i u narednoj godini.

Kada je u pitanju izmjena Zakona o PDV-u, predsjedavajući Savjeta ministara rekao je da se mnoge inicijative odnose na pomjeranje roka plaćanja i smanjenje stope PDV-a.

Ističući da je to lako uraditi, Tegeltija je upozorio da bi gubici za one koji brinu o zdravstvnom sektoru, obrazovanju, realnom sektoru, bili mnogo veći od benefita.

- Radimo na izmjenama zakona o PDV-u i radićemo ga onako kako smo dogovorili na početku 2020. kada niko nije očekivao pandemiju - dodao je Tegeltija.