latinica  ћирилица
17/09/2020 |  21:26 ⇒ 18/09/2020 | 10:22 | Autor: RTRS

Lešante: Ustavni sud BiH radi na sprovođenju bošnjačke političke agende (VIDEO)

Prijedlog rezolucije o reformi Ustavnog suda BiH za prestanak mandata stranim sudijama danas je upućen predsjedniku Evropskog parlamenta na odlučivanje i dalju proceduru.
Žili Lešante - Foto: RTRS
Žili LešanteFoto: RTRS

Kako saznaje RTRS, pripremljeno je i poslaničko pitanje Evropskoj službi za spoljne poslove i visokom predstavniku EU Žozefu Borelu u vezi Kosova i Metohije, koje glasi: 

"S obzirom na to da je EU vodila dijalog između Srbije i Kosmeta od 2001.godine, da li visoki predstavnik EU za spoljnu i bezbjednosnu politiku smatra da je prikladno da se o istom statusu razgovara i o pitanju Republike Srpske?"

Tako se polako otvaraju pitanja koja su ranije bila tabu tema kod ljudi u EU, a kojima je stalo do pravde i demokratije.

Dokument je zvanično uputila francuska palamentarka Žili Lešante koja je ekskluzivno za Pečat odgovorila na pitanja: Zašto su odlučili da pošljanju rezoluciju i kakva je budućnost BiH sa stranim sudijama na putu Evropskih integracija? 

U intervjuu za Pečat naglašava da očekuje pokretanje debate o toj instituciji koja je, kaže, "vrlo sporna u BiH".

- Ustavni sud u kojem troje stranih sudija rade ruku pod ruku sa dvoje bošnjačkih sudija neprestano preglasavaju Srbe i Hrvate i rade na sprovođenju bošnjačke političke agende, kršeći Aneks 4 Dejtonskog mirovnog sporazuma - naglasila je Lešante.