latinica  ћирилица
18/09/2020 |  09:12 | Autor: SRNA

Drecun: Priština želi da nas izigra, Lajčak prihvata tu igru

Predsjednik Odbora Skupštine Srbije za Kosovo i Metohiju Milovan Drecun upozorio je da Priština želi da izigra Beograd u pregovorima i da nametne stav po kojem može da se razgovora samo o "međusobnom priznavanju", te naglasio da je čudno što specijalni predstavnik EU za pregovore Miroslav Lajčak prihvata tu igru Prištine.
Milovan Drecun - Foto: TANЈUG
Milovan DrecunFoto: TANЈUG

Drecun je, u vezi sa jučerašnjim razgovorima u Briselu, rekao da Priština ne želi da razgovara o Zajednici srpskih opština, te da Lajčak popušta pod pritiskom Prištine i pokušava da ide nekim drugim putem koji neće dovesti do postizanje sporazuma.

- Srpska delegacija je povukla dobar potez kojim je predupredila tu političku igru i rekla - tu mora da se postigne dogovor o ZSO i da se dogovorimo precizno kada će Zajednica biti formirana, inače nema napretka - rekao je Drecun za RTS.

On je ukazao da taktika Prištine, kada je riječ o ZSO, ide u dva pravca.

- Јedno je da kažu da to nije u skladu sa ustavom, iako su prihvatili sporazum. Sa druge strane, Tači uvodi u priču paralelu sa Republikom Srpskom. ZSO nije zamišljena da bude druga Republika Srpska, već kao kao nedostajući mehanizam za opstanak srpskog naroda i njegov razvoj - rekao je Drecun.

On je napomenuo da Zajednica srpskih opština ne bi bila potrebna da su Srbi bili građani ravnopravni sa Albancima.

- Čudno je što Lajčak prihvata tu igru Prištine - ponovio je Drecun, uz konstataciju da je Lajčak "eksponent njemačke politike".