latinica  ћирилица
18/09/2020 |  09:47 ⇒ 10:51 | Autor: SRNA

Čavara: Cilj SDA - jednonacionalna država

Predsjednik Federacije BiH Marinko Čavara rekao je da je cilj politike SDA i satelita stvaranje jednonacionalne države, te oduzimanje političkih prava Hrvatima, kao što su već radili u prethodnim mandatima.
Marinko Čavara (foto: oslobođenje.ba) -
Marinko Čavara (foto: oslobođenje.ba)

Čavara je za Večernji list, izdanje za BiH, naglasio da se od toga cilja nije odustalo ni u ovom periodu, ali da je novost da se sada i otvoreno prijeti.

On je rekao da je strategija političkog Sarajeva odugovlačiti i ne postići dogovor o izmjenama Izbornog zakona do 2022. godine, kako bi se onda nastavilo sa procesom oduzimanja političkih prava Hrvatima.

Čavara je istakao da se u bošnjačkom narodu moraju tražiti ljudi "koji razmišljaju normalno", da se treba više raditi na informisanju međunarodne zajednice, te tražiti način na koji dogovoriti kvalitetna rješenja u skladu sa odlukama Ustavnog suda i o legitimnom zastupanju.

On je naglasio da se i izborom članova Centralne izborne komisije BiH želi nezakonito upravljati izbornim procesom i oduzimati prava Hrvatima da imaju svoje legitimne predstavnike.

Čavara je poručio da se sljedeći opšti izbori bez promjene Izbornog zakona ne smiju dogoditi.