latinica  ћирилица
18/09/2020 |  13:06 ⇒ 19:45 | Autor: SRNA

Radovi na zaštiti od poplava vrijedni 6,4 miliona KM teku po planu

Gradonačelnik Bijeljine Mićo Mićić izjavio je danas da rekonstrukcija majevičkog obodnog kanala i kanala Glogovac, vrijedna 6,4 miliona KM, odvija prema planu i da se završetak očekuje do kraja godine.
Bijeljina - rekonstukcija Majevičkog obodnog kanala i kanala Glogovac - Foto: SRNA
Bijeljina - rekonstukcija Majevičkog obodnog kanala i kanala GlogovacFoto: SRNA

Gradska uprava izdvojila je 320.000 KM za eksproprijaciju zemljišta i druge aktivnosti tokom rekonstrucije ovih kanala, čijim će uređenjem gradska zona biti u potpunosti zaštićena od velikih voda kakve su 2014. godine pogodile Semberiju u kojoj je 3.000 stambenih objekata bilo poplavljeno, saopšteno je iz gradske uprave.

Prilikom obilaska radova, Mićić je rekao da je riječ o uređenju dva kilometra kanala Glogovac i 11 kilometara Majevičkog obodnog kanala, gdje se proširuje i produbljuje korito, te gradi nasip na desnoj obali.

Gradonačelnik je podsjetio da su u Semberiji završeni regulacija korita rijeke Јanje i sanacija savskog nasipa, da je pri kraju uređenje dijela kanala Dašnica koji prolazi kroz gradsko jezgro, kao i da se nastavljaju aktivnosti na izgradnji drinskog nasipa.

- U toku je i uređenje rijeke Lukavac, a sve ove investicije finansiraju se iz Fonda solidarnosti Republike Srpske i kreditnih sredstava Evropske investicione banke koje je obezbijedila Vlada Srpske, uz sufinansiranje Grada Bijeljina - naveo je Mićić.

On je dodao da je u Novom Selu, Crnjelovu i Batkoviću investirano i u izgradnju sistema za navodnjavanje.

- Generalno gledano, od 2010. godine u izgradnju vodoprivrednih objekata i zaštitu od poplava u Semberiji uloženo je više od 30 miliona KM - naveo je Mićić.