latinica  ћирилица
18/09/2020 |  14:10 ⇒ 16:31 | Autor: ATV

Јoš jedan skandal u režiji Ranka Debeveca (FOTO)

Postupajući tužilac, koji radi na predmetu po krivičnoj prijavi protiv predsjednika Suda BiH Ranka Debeveca, uputio je disciplinsku prijavu Kancelariji disciplinskog tužioca VSTS, zbog neprimjerenog pokušaja pritiska i uticaja na preduzimanje tužilačkih provjera u predmetu koji se vodi po krivičnoj prijavi protiv njega, piše ATV.
Ranko Debevec - Foto: dnevni avaz
Ranko DebevecFoto: dnevni avaz

Naime, navode da je već od ranije poznato da je protiv predsjednika Suda BiH podneseno više krivičnih prijava po kojima su formirani tužilački predmeti te da se provode tužilačke provjere navoda krivične prijave.

- Kako bi pokušao da spriječi provođenje tužilačkih provjera, kompromitovani predsjednik Suda ne preza da koristi autoritet predsjednika Suda te direktno vrši pritisak na postupajućeg tužioca Tužilaštva BiH koji radi na navedenom predmetu, šaljući mu SMS kojima pokušava da zaustavi ili preusmjeri tok tužilačkoh provjera navoda krivične prijave protiv njega - navodi ATV.

Sve se to nalazi u disciplinskoj prijavi koju je postupajući tužilac podnio Kancelariji disciplinskog tužioca Visokog sudskog i tužilačkog savjeta, jer je očito, kako navode, da na ovakav način predsjednik Suda BiH neprimjereno koristi autoritet funkcije predsjednika Suda, a što sasvim sigurno predstavlja u najmanju ruku ponašanje koje šteti ugledu sudijske funkcije.

Foto: ATV

Pored toga, navodi ATV, predsjednik Suda je posljednjih dana intenzivirao aktivnosti i kontakte sa tužiocima Tužilaštva BiH, u cilju nedozvoljenog lobiranja za predstojeći izbor novog člana VSTS ispred Tužilaštva BiH, pokušavajući da izlobira izbor, njemu i Osmanu Mehmedagiću lojalnom tužiocu, Biljane Simeunović.

Foto: ATV

Tim putem bi, pišu, pokušao preko Simeunovićeve da kroz VSTS obezbijedi sebi što veći broj članova VSTS koji bi ga zaštitili u slučaju podnošenja disciplinske tužbe.

Takođe, pokušao bi, kako se navodi, na isti način da izvrši opstrukciju eventualnog krivičnog progona njega i direktora OBA Osmana Mehmedagića Osmice, kroz eventualne disciplinske progone i kažnjavanje svih tužilaca Tužilaštva BiH koji bi se usudili da rade na predmetima protiv njih dvojice ili interesa koje njih dvojica predstavljaju.