latinica  ћирилица
18/09/2020 |  14:44 ⇒ 19:46 | Autor: SRNA

Pedagoški zavod predstavio pet digitalizovanih udžbenika za osnovce

Pet digitalizovanih udžbenika za osnovnu školu koji su danas predstavljeni u Republičkom pedagoškom zavodu biće postavljeni na platformu i dostupni već sljedeće sedmice ili, maksimalno, do kraja septembra, rekao je vršilac dužnosti direktora Zavoda za udžbenike i nastavna sredstva Bojan Đenić.
Predstavljeni digitalizovani udžbenici za osnovnu školu - Foto: SRNA
Predstavljeni digitalizovani udžbenici za osnovnu školuFoto: SRNA

Đenić je na konferenciji za novinare, nakon sastanka sa direktorom Republičkog pedagoškog zavoda Predragom Damjanovićem u prostorijama Republičkog pedagoškog zavoda, rekao da digitalizacija ovih novih pet udžbenika predstavlja veliki napredak.

On je naveo da je prošle godine rađena digitalizacija jednog udžbenika, da je za ovu godinu pripremljeno pet novih, te da će za narednu godinu biti pripremljeni novi sadržaji.

- Kada će sve biti kompletirano ne zavisi samo od Zavoda za udžbenike, ali mi ćemo se truditi da bude što prije. Ima dosta drugih faktora koji utiču na završetak kompletne digitalizacije udžbenika, kao što su opremljenost škola i nastavnika - istakao je Đenić.

On je podsjetio da je prošle godine počeo pilot-projekat digitalizacije sadržaja udžbenika Geografije za šesti razred, a da su pripremljeni novi sadržaji, i to Geografija za sedmi, osmi i deveti razred, te digitalni sadržaj udžbenika Istorije za šesti razred i Srpskog jezika i jezičke kulture za treći razred.

Đenić je naglasio da Zavod za udžbenike i nastavna sredstva stalno radi i da su svi digitalni sadržaji urađeni u Zavodu bez spoljašnjih saradnika.

- Do sada su nastavnici i djeca koji su koristili digitalni sadržaj udžbenika Geografije iskazali zadovoljstvo, ističući da im je on veoma pomogao uz korištenje štampanog udžbenika kao dodatni sadržaj - naveo je Đenić.

Direktor Republičkog pedagoškog zavoda Predrag Damjanović rekao je da se u osnovnom obrazovanju u Srpskoj trenutno koristi elektronski udžbenik za geografiju i dodao da je neophodno da učenici, osim štampanih, imaju i mogućnost korištenja elektronskog udžbenika.

On je istakao da će se, bez obzira na to koliko Zavod za udžbenike i nastavna sredstva stigne da uradi digitalizovanih udžbenika, u školama i dalje koristiti štampani udžbenici zbog toga što škole posjeduju različitu opremu.

- Kad dobiju adekvatnu opremu i dok ne dobiju tu adekvatnu opremu paralelno će biti korišteni udžbenici u štampanoj formi i digitalizovani udžbenik s obzirom na to da je Akcioni plan Vlade Republike Srpske, koji je usvojen u decembru 2019, predvidio neke poslove i do 2030. godine - kaže Damjanović.

On je dodao da je planirano da do 2025/2026. godine škole budu potpuno opremljene informatičkom opremom i izrazio nadu da će u tom periodu postojati mogućnost da sve škole u Srpskoj, čak i područne, budu informatički opremljene, a do tada će biti korišteni i digitalizovani i štampani udžbenik.

Kada je riječ o uvođenju elektronskih dnevnika, Damjanović je naveo da od ove školske godine svih 187 osnovnih škola imaju elektronski dnevnik.

- Imamo 12 srednjih škola koje imaju elektronski dnevnik, s tim da je planirano da do naredne školske godine do septembra i ostale 92 srednje škole imaju elektronske dnevnike - rekao je Damjanović.

On je dodao da će se, kada sve škole budu imale elektronske dnevnike, ući bez problema u korištenje