latinica  ћирилица
18/09/2020 |  15:24 | Autor: SRNA

Za dva mjeseca produžen pritvor Fikretu Abdiću

Na prijedlog Tužilaštva Unsko-sanskog kantona, Kantonalni sud u Bihaću produžio je za dva mjeseca pritvor načelniku opštine Velika Kladuša Fikretu Abdiću, saopšteno je danas iz Tužilaštva.

Tužilaštvo je na ročištu održanom u srijedu, 16. septembra, tražilo da se Abdiću, prvoosumnjičenom u predmetu "Mreža", pritvor produži za tri mjeseca zbog postojanja osnovane sumnje da je počinio više krivičnih djela zbog kojih se vodi istraga u ovom predmetu, kao i zbog postojanja pritvorskih razloga – okolnosti koje ukazuju na opasnost od bjekstva i naročitih okolnosti koje opravdavaju bojazan da će osumnjičeni ponoviti krivično djelo.

Odlučujući o prijedlogu Tužilaštva, Kantonalni sud u Bihaću je zaključio da postoje navedeni pritvorski razlozi, ali i da se sve radnje dokazivanja koje je Tužilaštvo u obavezi preduzeti za okončanje istrage i donošenje konačne tužilačke odluke mogu preduzeti u roku od dva mjeseca.

Stoga je Sud osumnjičenom produžio pritvor za dva mjeseca.

Pritvor po rješenju Suda može trajati do 18. novembra ili do nove odluke Suda.

Abdić je uhapšen 18. juna u okviru akcije "Mreža", a osumnjičen je da je kao opštinski načelnik iskorištavao svoj službeni položaj u periodu od 2017. do kraja 2019. godine.