latinica  ћирилица
18/09/2020 |  15:26 ⇒ 16:10 | Autor: TANЈUG

Stano: Nema rokova, ali ni odugovlačenja dijaloga Beograda i Prištine

Evropska unija ne postavlja vještačke datume za finalizaciju dogovora između Beograda i Prištine, ali nije zainteresovana ni za beskonačno odugovlačenje ovog procesa, kaže portparol EU Peter Stano.
Peter Stano (foto: eudebates.tv / screenshot) -
Peter Stano (foto: eudebates.tv / screenshot)

Stano je, govoreći o metodologiji koja se očekuje kada je riječ o primjeni dogovorenih sporazuma u odnosu na očekivani finalni sporazum, rekao da je najbitnije dovesti dijalog do "uspješnog kraja".

- U procesu smo koji treba da uzmemo ''korak po korak'' i bez objašnjavanja o procedurama i detaljima o tome šta ide prvo, a šta drugo. Na kraju krajeva bitno je da dođemo do uspješnog završetka, a to je sveobuhvatni pravnoobavezujući sporazum - kaže Stano.

Stano nije želio da komentariše najave iz Prištine o tome da "nema primjene pojedinačnih sporazuma" sve dok ne dođe do "finalnog priznanja Kosova od strane Srbije".

Na najave Prištine da će se ZSO primjeniti tek po postizanju finalnog sporazuma sa Beogradom, Stano je u četvrtak poručio da je u pitanju "međunarodna obaveza Prištine" koja čeka primjenu od 2013. godine.

Portparol EU naglašava da Brisel ne želi da komentariše ni "interpretacije prištinskih zvaničnika" o tome šta su "rekli ili nisu rekli" predsjednik Francuske Emanuel Makron i kancelarka Njemačke Angela Merkel kada je riječ o trajanju dijaloga.

On naglašava da je EU tu da olakša dogovor Beograda i Prištine, a ne da nameće rokove ili rješenja.

- Interes EU je da se pomogne objema stranama da dođu do zajedničkog rješenja i pravnoobavezujućeg dogovora o normalizaciji, a vrijeme potrebno za to je u rukama Beograd i Prištine - kaže Stano.