latinica  ћирилица
18/09/2020 |  15:52 ⇒ 19:43 | Autor: SRNA

Poziv mostarskim Srbima širom svijeta da se registruju za glasanje

Predsjednik Saveza Srba iz regiona Miodrag Linta pozvao je mostarske Srbe koji su rasijani širom svijeta da se registruju za glasanje na predstojećim lokalnim izborima, koji će u Mostaru biti održani 20. decembra, te poručio da su izbori od ključnog značaja za položaj i opstanak srpskog naroda u Mostaru.
Mostar - Foto: RTRS
MostarFoto: RTRS

On je podsjetio da je rok za registraciju za glasanje poštom, koji je odredila Centralna izborna komisija BiH, 6. oktobar u ponoć.

Linta smatra da je tragična činjenica da Srbi nakon rata u Gradskom vijeću Mostara nisu imali svoje predstavnike, saopšteno je iz Saveza Srba iz regiona.

- Јedan od važnih načina da Srbi ostvare svoja prava jeste da se masovno registruju i da u što većem broju izađu na izbore i na taj način izaberu svoje legitimne predstavnike. Svima je jasno da će Srbi u Mostaru imati onoliko prava koliko budu imali učešća u lokalnoj vlasti. U pitanju je velika šansa da Srbi izaberu svoje istinske predstavnike koji trebaju da se hrabro i odlučno bore za prava svojih sunarodnika - rekao je Linta.

On je naveo da snažno podržava jedinstvenu srpsku listu "Ostajte ovdje - zajedno za naš Mostar", koja okuplja mostarske Srbe, te ocijenio pozitivnim to što iza te liste stoje dvije stranke iz Republike Srpske - SNSD i SDS, te srpska udruženja u Mostaru i šire.

Linta je ukazao da brojne činjenice pokazuju da je položaj Srba u Mostaru katastrofalan.

- Srbi još nisu konstitutivan narod u Hercegovačko-neretvanskom kantonu, gdje se nalazi Mostar, što predstavlja otvoreno kršenje Ustava od kantonalne vlasti. Osim toga, u Gradskoj upravi od oko 400 službenika zaposleno je tek 25 Srba. Takođe, Srbi nemaju pravo na srpski jezik i ćirilično pismo - rekao je Linta.

On je podsjetio da je od oko 113.000 stanovnika, koliko je živjelo u Mostaru prema popisu iz 2013. godine, Srba bilo svega 4.300.

- Stoga je od suštinske važnosti uloga više od 23.000 mostarskih Srba koji su 1991. godine živjeli u Mostaru i koji su 1992. protjerani iz svog grada - istakao je Linta.