latinica  ћирилица
18/09/2020 |  16:00 ⇒ 16:06 | Autor: SRNA

Neće biti otpuštanja radnika u ŽRS

Generalni direktor Јavnog preduzeća Željeznice Republike Srpske Slavko Gligorić izjavio je danas da je proces restrukturisanja ovog preduzeća u završnoj fazi, te da neće biti otpuštanja radnika.
Sastanak ŽRS u Novom Gradu -
Sastanak ŽRS u Novom Gradu

Gligorić se danas u Novom Gradu sastao sa rukovodstvom Sekcije za saobraćajno transportnu djelatnost a sastanku su prisustvovali i načelnik opštine Miroslav Drljača, zamjenik načelnika Bojan Lukač i predsjednik Skupštine opštine Mirko Zgonjanin.

Gligorić je naveo da je zbog pandemije virusa korona smanjen obim prevoza robe i putnika, što je otežalo redovan rad.

- Uspjeli smo da sve svoje obaveze isplaćujemo na vrijeme i da ne nemamo dugovanja, što je jako važno u ovim uslovima - rekao je on.

Prema njegovim riječima, sljedećeg mjeseca u planu je dio restrukturisanja koji se odnosi na vlasničku strukturu nakon čega slijedi organizaciono restrukturisanje.

- Do kraja godine preduzeće treba da ima 2.098 radnika. Sada imamo 2.226 radnika. Imamo oko 330 radnika sa smanjenom radnom sposobnošću. U procesu restrukturisanja niko neće ostati na ulici, bez posla. Biće sačinjen adekvatan socijalni program zbrinjavanja radnika u saradnji sa resornim ministarstvima Vlade Republike Srpske, a u proces je uključen i sindikat preduzeća - rekao je Gligorić.

On je naveo da je na početku procesa restrukturisanja, 2017. godine u ŽRS bilo zaposleno 3.098 radnika.

- Sada je manje za oko 800 radnika. Ni ovi radnici nisu otpušteni, radilo se o penzionisanju, zbrinjavanju uz naknadu a dosta radnika je našlo zaposlenje u drugim preduzećima - objasnio je on.

Prema njegovim riječima, tokom procesa restrukturisanja treba da se postigne optimalna organizaciona struktura.