latinica  ћирилица
18/09/2020 |  16:12 ⇒ 16:13 | Autor: SRNA

Vučić: Beograd za normalizaciju odnosa sa Prištinom i nastavak dijaloga

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je da će se Srbija u Briselu zalagati da dođe do normalizacije odnosa Beograda i Prištine, kako bi i Srbija i cijeli region mogli da nastave da grade dobru budućnost.
Aleksandar Vučić (foto: instagram.com / buducnostsrbijeav) -
Aleksandar Vučić (foto: instagram.com / buducnostsrbijeav)

Vučić je na sastanku u Beogradu sa šefom Delegacije EU u Srbiji ambasadorom Semom Fabricijem istakao da je uloga EU u posredovanju u dijalogu Beograda i Prištine ključna, kao i da je Srbija spremna da aktivno učestvuje u nastavku razgovora.

On je obavijestio Fabricija o najvažnijim tačkama sporazuma iz Vašingtona i o toku kosovskog dijaloga u Briselu, posebno naglasivši da Srbija nastavlja da se zalaže za mir i stabilnost u regionu, kao i za unapređenje regionalne saradnje.

Vučić je rekao da je u tom smislu politika proširenja EU najbolji mehanizam za dostizanje stabilnosti i prosperiteta na zapadnom Balkanu, saopšteno je iz pres-službe predsjednika Srbije.

Naglašavajući značaj zajedničkog djelovanja i solidarnosti sa EU, Vučić je zahvalio za snažnu podršku u procesu evropskih integracija od članica Unije, te istakao da Srbija posebno uvažava pristup Brisela prema zapadnom Balkanu.

- Dvije trećine naše trgovinske razmjene vezano je za zemlje EU, ukupna robna razmjena sa EU prošle godine iznosila je gotovo 26 milijardi evra - naveo je Vučić i dodao da Srbija ostaje u potpunosti posvećena reformskom procesu i unapređenju svih performansi društva, posebno u oblasti demokratizacije i vladavine prava.

Vučić je naglasio da je politika Srbije u cijelosti usmjerena ka miru i stabilizaciji regiona i daljem brzom ekonomskom razvoju, te istakao da članstvo Srbije u EU ostaje strateški cilj i dugoročno opredjeljenje Srbije, što se, između ostalog, pokazalo i tokom borbe prodiv pandemije kovid 19.

- Srbija je izuzetno zahvalna EU na pomoći, ali i na solidarnosti koju je pokazala prema Srbiji ne samo od kada se zajednički borimo sa posljedicama Kovida-19, nego i za podršku u svim ostalim situacijama - naveo je Vučić.

On je napomenuo da će zajednička borba protiv pandemije biti nastavljena uz učešće Srbije, koja je i u najtežim trenucima sa svoje strane pokazala izuzetnu solidarnost.

Fabrici je poručio da Srbija ima punu podršku EU u borbi protiv kovida 19 i podstakao Srbiju da nastavi borbu protiv tog virusa.

On je rekao da je Srbija "dokazala da je njen zdravstveni sistem izdržao teret i da treba da nastavi da radi u tom pravcu".

Fabrici je naveo da niko ne zna koliko će ova kriza trajati, ali da je važno da snažan zajednički odgovor postoji i da Srbija i EU ostaju pouzdani partneri i u svim daljim aktivnostima usmjerenim ka suzbijanju posljedica pandemije.

On je naglasio da je Srbija već bliska ekonomiji EU, te da je 70 odsto direktnih stranih ulaganja došlo iz EU i da je više od 60 osto razmjene realizovano upravo sa zemljama Unije.

- Snažna ekonomija EU znači i snažniju srpsku ekonomiju - rekao je šef Delegacije EU u Srbiji i dodao da Unija ostaje posvećena daljoj podršci Srbiji na putu ka punom članstvu.

Fabrici je istakao da će EU nastaviti sa aktivnom podrškom Srbiji u procesu pristupanja, imajući u vidu posvećenost Srbije reformama i usvajanju evropskih vrijednosti i standarda u svim oblastima važnim za pristupanje.