latinica  ћирилица
18/09/2020 |  16:35 ⇒ 16:37 | Autor: SRNA

Dodik traži hitno informaciju na osnovu čije odluke se BiH pridružila odluci Savjeta EU

Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik uputio je pismo ministru inostranih poslova u Savjetu ministara Biseri Turković u kojem je zatražio da hitno dostavi informaciju na osnovu čije odluke i instrukcije se BiH pridružila Odluci Savjeta EU broj ZSBP 2020/1127 o izmjenama Odluke Savjeta EU ZSBP 2019/797.
Milorad Dodik - Foto: RTRS
Milorad DodikFoto: RTRS

- Zahtjevam, takođe, da hitno pokrenete zakonom predviđene postupke kako bi se sankconisali oni, koji su na najgrublji način prekršili Ustav BiH i procedure odlučivanja u ovom slučaju. S obzirom na to da o pridruživanju BiH Odluci Savjeta EU broj ZSBP 2020/1127 Predsjedništvo BiH nije nikada raspravljalo niti zauzelo stav, ovo pridruživanje se smatra nelegalnim i kao takvo ne može imati nikakvih pravnih, političkih niti bilo kojih drugih obaveza i posljedica po BiH - naglasio je Dodik.

Srpski član Predsjedništva zahtijeva od Turkovićeve i da o ovome obavijesti nadležne u Savjetu EU kako bi se i formalno pridruživanje BiH pomenutoj Odluci stavilo van snage.

Dodik je uputio pismo i visokom predstavniku EU za spoljnu politiku i bezbjednost Đuzepu Borelj Fonteljesu u kojem ga je obavijestio da se BiH bez saglasnosti Predsjedništva BiH pridružila Odluci Savjeta EU broj ZSBP 2020/1127 o izmjenama Odluke Savjeta EU ZSBP 2019/797.

- U skladu sa Ustavom BiH, Predsjedništvo BiH je nadležno za vođenje spoljne politike. Јedino Predsjedništvo BiH u skladu sa svojim ustavnim nadležnostima može da razmatra pitanja koja se tiču zajedničke spoljne i bezbjednosne politike EU i donosi odluke o eventualnom pridruživivanju Odlukama Savjeta EU, što je ranije bio i slučaj.

S obzirom na to da o pridruživanju BiH Odluci Savjeta EU broj ZSBP 2020/1127 Predsjedništvo BiH nije nikada raspravljalo niti zauzelo stav, obavještavam Vas da ovo pridruživanje smatrate nelegalnim i da kao takvo ne može imati nikakvih pravnih, političkih niti bilo kojih drugih obaveza i posljedica po BiH - naveo je Dodik u pismu Fonteljesu.

Srpski član Predsjedništva naglasio je da je od Turkovićeve zatražio da hitno pokrene zakonom predviđene procedure kako bi se sankionisali odgvorni za kršenje Ustav BiH i procedura odlučivanja u ovom slučaju, te da i o svemu obavijesti i Fonteljesa kako bi se i formalno pridruživanje BiH navedenoj Odluci stavilo van snage.

Dodik je o svemu ovome pismom informisao i predsjedavajućeg Savjeta ministara Zorana Tegeltiju, saopšteno je iz kabineta srpskog člana Predsjedništva BiH.

Savjet EU je 30. maja donio dopunu Odluke - Zaključak o zajedničkoj spoljnoj i bezbjednosnoj politici /ZSBP/ 2020/1127 o izmjeni Odluke /ZSBP/ 2019/797 o mjerama ograničavanja protiv sajber napada koji predstavljaju prijetnju Uniji ili njenim državama članicama Savjeta EU, uzimajući u obzir Ugovor o EU.

Ova dopuna odluke odnosi se na osobe i subjekte ili tijela koji su odgovorni za sajber napade ili pokušaje sajber napada, a riječ je o dva kineska i četiri ruska državljana koji su nosioci doplomatskih poslova, kao i Glavnom centru za posebne tehnologije pri Oružanim snagama Ruske Federacije.