latinica  ћирилица
18/09/2020 |  17:21 ⇒ 17:27 | Autor: SRNA

FBiH: Nastavu na fakultetima kad god je moguće izvoditi onlajn

Krizni štab Ministarstva zdravstva FBiH donio je naredbu da svi oblici nastave na fakultetima, kao i ostale poslovne aktivnosti kao što su konsultacije, ispiti, sjednice nastavnog vijeća, gdje god je moguće treba da se odvijaju na daljinu, primjenom informatičko-komunikacione tehnologije.

Prema naredbi Kriznog štaba, nastava na fakultetima u akademskoj godini 2020/2021. odvijaće se uz striktno i kontinuirano pridržavanje higijensko-epidemioloških mjera za prevenciju virusa korona.

- Početak nastave na fakultetima u novoj akademskoj godini 2020/2021. počinje u skladu sa zakonom i na osnovu procjene epidemiološke situacije od mjerodavnog zavoda za javno zdravstvo kantona - navodi se u naredbi.

Okupljanje osoblja i studenata dopušteni su ako je to neophodno za izvođenje nastave i ocjenjivanje, kao što je održavanje neophodne praktične nastave, u manjim grupama i uz pridržavanje higijensko-epidemioloških mjera za prevenciju virusa korona.

Krizni štab produžio je za još 14 dana naredbe i preporuke donesene u okviru borbe protiv virusa korona, odnosno obavezu nošenja zaštitnih maski u zatvorenom prostoru uz poštovanje distance od minimalno dva metra, kao i nošenja maski u otvorenom prostoru ukoliko na otvorenom prostoru nije moguće održavati fizičku distancu od dva metra između osoba.

Kantonima je dozvoljeno da uvedu restriktivnije mjere ukoliko bude potrebe, a u skladu s epidemiološkom situacijom