latinica  ћирилица
18/09/2020 |  18:16 ⇒ 18:17 | Autor: SRNA

U Sarajevu promovisana tradicija zmijanjskog veza sa Manjače

U Sarajevu je predstavljena tradicija Zmijanjskog veza, nematerijalnog kulturnog nasljeđa Republike Srpske i BiH, prezentacijom i radionicom koje je organizovalo Udruženje "Balkanska mreža muzeja" u saradnji sa Muzejom Republike Srpske iz Banjaluke i Istorijskim muzejom BiH.
Zmijanski vez - Foto: SRNA
Zmijanski vezFoto: SRNA

Zmijanjski vez je specifična tehnika veza koju su praktikovale žene na Zmijanju, visoravni na Manjači pored Banjaluke i do danas je zadržao svoju ornamentalnu formu, a njegove osnovne karakteristike su tamnoplava ili crna boja i tehnika pokrstice.

Svoju popularnost Zmijanjski vez je stekao nakon što se od 2014. godine našao na listi nematerijalnih dobara Uneska.

Etnolog i savjetnik u Muzeju Republike Srpske Danijela Đukanović rekla je da ova institucija aktivno promoviše značaj Zmijanjskog veza, kako bi se obezbijedilo da on nastavi živjeti unutar zajednica, saopšteno je iz ovog udruženja.

- Razgovarati o zaštiti nematerijalnog kulturnog nasljeđa u današnjem vremenu je jako bitno. Ono što čini nematerijalno nasljeđe - stari zanati, umijeća, običaji, vjerovanja, etnomuzikološko blago i slično - može jako brzo nestati iz primjene u svakodnevnom životu - istakla je Đukanovićeva na prezentaciji Zmijanjskog veza.

Prema njenim riječima, mlade generacije je neophodno edukovati o značaju prepoznavanja nematerijalnog kulturnog nasljeđa, kao dijela njihovog kulturnog identiteta, i ukazivati na aktivnu ulogu koju mogu uzeti u očuvanju nasljeđa.

- Mi kao profesionalci treba da prepoznamo u vremenu u kojem živi savremeni mladi čovjek, kako i na koji način mu se približiti i prezentovati nasljeđe, jezikom i metodama koje razumije - istakla je ona.

U okviru prezentacije prikazan je dokumentarni film o Zmijanjskom vezu nakon čega je vođena diskusija o zaštiti nematerijalnog kulturnog nasljeđa na prostoru BiH, postavljajući pitanja na koji način lokalna zajednica može prepoznati elemente svoje tradicije i svog kulturnog identiteta.

Nakon prezentacije održana je interaktivna radionica za srednjoškolce i korisnike Udruženja za podršku licima sa intelektualnim teškoćama na području Kantona Sarajevo "Oaza".

Saradnik Muzeja Republike Srpske Svjetlana Marković, koja je vodila praktični dio radionice, na kreativan način učesnicima je približila tehniku izrade Zmijanjskog veza i osnovne simbolike ornamenta.