latinica  ћирилица
18/09/2020 |  18:29 ⇒ 18:37 | Autor: Agencije

FIFA donijela odluku - igrači mogu mijenjati reprezentacije

Danas je održan 70. kongres FIFA, a na sastanku je potvrđena revolucionarna promjena o kojoj se spekulisalo mjesecima unazad.
FIFA (Foto: epa/Nick Soland) -
FIFA (Foto: epa/Nick Soland)

Svjetska kuća fudbala je potvrdila odluku po kojoj će fudbaleri moći da promjene reprezentaciju za koju nastupaju.

Međutim, potrebno je ispuniti niz kriterijuma kako bi igrač to i učinio.

Zanimljivo je da je za ovu odluku glasalo 193 delegata, jedan je bio protiv, a nevažećih glasova je bilo sedam.

Po slovima novog pravilnika, igračice i igrači moći će da nastupaju za novu reprezentaciju ukoliko ispune sljedeće uslove:

- Za reprezentaciju za koju nastupaju nisu odigrali više od tri utakmice.

- U vrijeme nastupa u tim utakmicama nisu bili stariji od 21 godine.

- Nisu nastupili na svjetskom prvenstvu ili na prvenstvu neke od konfederacija (Euro, Kopa Amerika, Afrički kup nacija...)

- Ukoliko je od posljednjeg nastupa u reprezentaciji prošlo najmanje tri godine.

- Ukoliko su u vrijeme dok su nastupali za sadašnju reprezentaciju imali državljanstvo države za koju žele nastupati.

Ono što se na prvi pogled čini jeste da će ovaj pravilinik olakšati bogatim zemljama "kupovinu" talentovanih reprezentativnih igrača. Ipak, Fifa je objavila da igrač može da se vrati nastupima za staru reprezentaciju u slučaju da za novu nije odigrao nijedan meč.

Takođe, promijenjen je i kriterijum prema kome igrači mogu da promijene državljanstvo ukoliko nisu igrali za matičnu zemlju. Ukoliko se igrač preseli u novu državu prije 10. godine, onda mora imati prebivalište najmanje tri godine.

Ukoliko se preselio između 10. i 18. godine mora da živi u novoj zemlji najmanje pet godina prije nego što ispuni kriterijum za dodjelu pasoša.

Podsjetimo, do promjena je došlo zbog igrača Barselone Munira El Hadadija koji je želio da nastupa za Maroko na Svjetskom prvenstvu u Rusiji, to mu nije bilo omogućeno jer je 2014. upisao jedan nastup za Španiju, u tom duelu odigrao je 13 minuta.

Fudbaler se žalio Sudu za sportsku arbitražu koji je presudio protiv njega, ali novom odlukom FIFA ispunjava uslove da igra za Maroko jer je od njegovog posljednjeg nastupa za Španiju prošlo tri godine.