latinica  ћирилица
18/09/2020 |  18:37 ⇒ 18:41 | Autor: RTRS

Evropska agencija za lijekove odobrila korištenje deksametazona za liječenje Kovida-19

Evropska agencija za lijekove odobrila je korištenje deksametazona za liječenje pacijenata oboljelih od Kovida-19 koji imaju problema s disanjem, otvorivši put da taj steroid postane drugi odobreni lijek za liječenje virusa korona u Evropi nakon remdesivira.
Deksametazon - Foto: ilustracija
DeksametazonFoto: ilustracija

EMA je u petak objavila da taj lijek može biti opcija za liječenje odraslih i adolescenata kojima treba terapija kiseonikom ili respirator, nakon što je razmotrila rezultate ispitivanja britanskih naučnika.

Ispitivanje pod nazivom "RECOVERY" koje su proveli naučnici sa Oksforda pokazalo je u junu da deksametazon smanjuje smrtnost za oko trećinu kod teško oboljelih od Kovida-19. Lijek je u međuvremenu odobren u Јapanu za liječenje virusa korona.

Lijek se koristi već decenijama, jeftin je i lako dostupan. Često se koristi za razna upalna stanja. Kompanije sada mogu zatražiti dozvolu od svojih nacionalnih regulatora ili EMA-e za dodatno korišćenje lijeka, navodi EMA.

EMA takođe navodi da je preporučena doza za odrasle i adolescente, u dobi od 12 godina i težine od najmanje 40 kilograma, 6 mg jednom na dan kroz deset dana.

Evropska komisija izdaje odobrenje za lijekove i pritom obično slijedi EMA-ine preporuke.

Gileadov antivirusni lijek remdesivir prvi je odobreni lijek za Kovid-19 u Evropi. Odobren je u julu.

Izvor: Hina