latinica  ћирилица
18/09/2020 |  19:17 ⇒ 19/09/2020 | 08:25 | Autor: RTRS

Godišnjica odbrane zapadnih granica Srpske od hrvatske agresije (FOTO/VIDEO)

U Novom Gradu i Kozarskoj Dubici, služeni su parastosi i položeni vijenci, u znak sjećanja na sve žrtve Hrvatske agresije na Zapadnokrajiške opštine, septembra 1995. godine. Uprkos nadmoćnijem neprijatelju, srpske snage, uspjele su izvojevati pobjedu i odbraniti stanovništvo i ognjišta. Sve pretrpljene nepravde, Srbi pretvaraju u želju za stabilnijom Republikom Srpskom, poruka je srpskog člana Predsjedništva BiH iz Kozarske Dubice.
Kozarska Dubica-obilježavanje - Foto: RTRS
Kozarska Dubica-obilježavanjeFoto: RTRS

Stotinu šest srpskih žrtava septembra 1995, među kojima je 56 civila, rezultat je Hrvatske agresije na zapadnokrajiške opštine. I nakon 25 godina, žrtve su neprežaljene.

- Izgubio sam kompletnu porodicu. Dva maloljetna sina i suprugu. Međutim, do dan danas niko nije odgovarao za taj zločin - rekao je Dragutin Vukojević iz Novog Grada.

Cilj elitnih hrvatskih jedinica bio je jasan - popaliti, ubiti i potpuno protjerati srpsko stanovništvo sa vjekovnih ognjišta.

Foto: SRNA

- Međutim, zahvaljujući savjesnom stavu, prije svega komande novogradskih brigada, ali i ostalih na ovom području, taj čin je spriječen - rekao je Miroslav Drljača načelnik opštine Novi Grad.

Načelnik opštine Kozarska Dubica Radenko Reljić dodao je da ljudi koji su dali život i civili koji su stradali, ne smiju biti zaboravljeni.

- Mlađe naraštaje moramo o ovome učiti jer ukoliko ne poznajemo svoju prošlost nećemo znati opstati u budućnosti - rekao je Reljić.

Dvodnevna borba završena je 19. septembra – 1995. godine, kada su pripadnici Vojske Republike Srpske, potisnuli, nadmoćnijeg hrvatskog agresora preko Une i odbranili granice Srpske.

Foto: SRNA

- Danas obilježavamo jednu pobjedu koja je u suštini sačuvala ne samo ove krajeve nego sačuvala i Republiku Srpsku i prisjećamo se svih onih koji su herojski branili i odbranili naše granice - naveo je Duško Milunović ministar rada i boračko invalidske zaštite Republike Srpske.

Poruke mira koje treba da obezbijede razvoj, ali i sjećanja na stradale, iz Kozarske Dubice uputio je srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik. Naglasio je da za srpske civilne žrtve tog kobnog septembra, niko nije odgovarao.

Foto: SRNA

- S druge strane Srbi su satanizovani. Za Srbe je uvijek bilo predodređeno za Srbe da budu krivi da budu procesuirani, ali to je nešto što moramo da živimo. Mi Srbi smo ovdje naučili lekcije, da upravo to sve te nepravde koje smo doživljavali pretvorimo u našu želju za što boljom i stabilnijom Republikom Srpskom pa i danas i ovaj dan je upravo to - rekao je Dodik.

U dvodnevnoj hrvatskoj agresiji, naselja i gradovi pretrpjeli su velika razaranja i štetu. Prema podacima opštinskih komisija, procijenjena materijalna šteta u Novom Gradu je viša od 83 miliona maraka, u Kostajnici 40 miliona, dok je šteta u Kozarskoj Dubici iznad 50 miliona maraka.