latinica  ћирилица
18/09/2020 |  19:23 ⇒ 19/09/2020 | 09:09 | Autor: RTRS

Medijska hajka iz Sarajeva protiv Viškovića tempirana tema (VIDEO)

Vijest da je zaštićeni svjedok prije tri godine iznio optužbe o umiješanosti sadašnjeg predsjednika Vlade Republike Srpske Radovana Viškovića u, navodno, izmještanje masovnih grobnica nakon rata, na noge je digla federalne medije i bošnjačke političare.
Radovan Višković - Foto: RTRS
Radovan ViškovićFoto: RTRS

Iz Srpske poručuju da su ovakvi napadi tempirani da bi se skrenula pažnja sa potresa u SDA i da zloupotrebljavaju psihički poremećene ljude zbog napada na funkcionere Republike Srpske.

Tri godine nakon što je zaštićeni svjedok pred Sudom BiH izrekao optužbe na račun predsjednika Vlade Republike Srpske – vijest tempirano izlazi u medije i izaziva neviđenu hajku federalnh medija. U odgovoru iz Tužilaštva BiH potvrđeno je da je ime Radovana Viškovića spomenuto u svjedočenjima zaštićenog svjedoka i da je predmet u radu, bez otkrivanja detalja. U Centru za istraživanje ratnih zločina Srpske dileme nema. Znaju o kojem lažnom svjedoku je riječ i šta mu je cilj.

- To su ljudi koji su instruisani od određenih struktura, prije svega obavještajnih, i tužilaca koji su po nalogu SDA i bošnjačke politike u Tužilaštvu BiH kako bi proizvodili određene afere i kako bi kroz lažno svjedočenje optuživali ljude za događaje sa kojima nemaju nikakvih dodirnih tačaka. RIЈEČ ЈE o psihički poremećenom čovjeku, koji je za novac 2017. godine lažno optužio lica u procesu koji se vodio pred Sudom BiH, kao i premijera Radovana Viškovića, koji nema nikakve veze sa tim događajima - rekao je Milorad Kojić direktor Republičkog centra za istraživanje rata, ratnih zločina i traženje nestalih lica.

Predsjednica Republike Srpske Željka Cvijanović na pitanje da prokomentariše optužbe, izjavila je za Srnu da joj djeluje kao namjerno puštena priča o lažnom svjedoku, da bi se pažnja javnosti skrenula sa potresa u SDA - odlaska Aljoše Čampare i njegovih optužbi na račun dojučerašnjih stranačkih kolega i visokopozicioniranog kadra SDA. Cvijanović kaže da je to tempirana bomba i da je namjera da se diskredituje još jedan funkcioner Republike Srpske.

- Od Republičkog centra za istraživanje rata, ratnih zločina i traženje nestalih lica Republike Srpske čuli smo o nekredibilnosti tog svjedoka i njegovim lažnim svjedočenjima pred Sudom BiH . Niko normalan nema ništa protiv da pravosudni organi rade svoj posao i da istražuju sve što treba, od ratnih zločina do bilo kojeg oblika kriminala ili korupcije. Ali, imati s jedne strane takve optužbe, a s druge strane tvrdnje da je riječ o svjedoku koji je psihički poremećen i koji je za novac lažno svjedočio, a onda sve to eksploatisati medijski i to baš kad je na sceni opšta pometnja u političkom Sarajevu onda to, zaista, djeluje s lošom namjerom - rekla je Cvijanović.

Na to upozoravaju i u Centru za istraživanje ratnih zločina, podsjećajući da se pravosudne institucije na nivou BiH kroz procese ratnih zločina, zloupotrebljavaju radi smanjenja legitimiteta Republike Srpske do konačnog ukidanja.

- To je ona težnja koju Bošnjaci imaju od 1992. godine kako bi napravili BiH kao muslimansku državu. Zato se premijer Višković sada optužuje jer radi na jačanju Republike Srpske očigledno da su te strukture procijenile da je trenutak da se kroz ovakve pritiske Memorijalnog centra i pozive na podnošenje krivične prijave, Višković diskredituje u javnosti i da se skloni sa pozicije - dodao je Kojić.

Prema tvrdnjama izvora Glasa Srpske bliskog Tužilaštvu BiH, svi stanovnici Milića i okolnih mjesta znaju o kom svjedoku je riječ, jer se on javno hvalio o svojim svjedočenjem i da ovo nije prvi slučaj u kojem je davao lažne iskaze i on nema apsolutno nikakav kredibiltet, posebno zbog toga što se zna da ima ozbiljnih psihičkih problema.

Dodatni problem je što je taj iskaz tokom istrage još prije 13 godina dao tužiocu Ibri Buliću i istražiocu Sipe Bajri Kulovcu, koje su brojni svjedoci optužili za iznuđivanje iskaza - tvrdi izvor "Glasa Srpske" blizak Tužilaštvu BiH. I pored toga, tvrdi isti izvor, Tužilaštvo je istraživalo njegove navode u vezi sa Viškovićem i utvrdilo da nema nikakvog osnova za vođenje istrage.