latinica  ћирилица
18/09/2020 |  19:28 ⇒ 19/09/2020 | 08:48 | Autor: RTRS

Debeveca prijavio tužilac koji radi na krivičnoj prijavi protiv njega (VIDEO)

Postupajući tužilac, koji radi na predmetu po krivičnoj prijavi protiv predsjednika Suda BiH Ranka Debeveca, uputio je disciplinsku prijavu Kancelariji disciplinskog tužioca Visokog sudskog i tužilačkog savjeta, zbog neprimjerenog pokušaja pritiska i uticaja na preduzimanje tužilačkih provjera u predmetu koji se vodi po krivičnoj prijavi protiv njega.
Ranko Debevec  (Foto:.sudbih.gov.ba) -
Ranko Debevec (Foto:.sudbih.gov.ba)

Kako se navodi u prijavi, Debevec je direktno vršio pritisak na tužioca, pokušavajući da zaustavi tužilačke provjere protiv njega.

Da bi pokušao da spriječi provođenje tužilačkih provjera, predsjednik Suda BiH Ranko Debevec direktno vrši pritisak na postupajućeg tužioca Tužilaštva BiH, Vedranu Mijović koja radi na navedenom predmetu, šaljući joj SMS poruke kojima pokušava da zaustavi ili preusmjeri tok tužilačkih provjera navoda krivične prijave protiv njega.

- Iz navedenih poruka koje mi je uputio izvodi se jasan i nedvosmislen zaključak da je koristeći se svojim uticajem predsjednika Suda BiH došao do saznanja da sam, kao postupajući tužilac, uputila zahtjeve VSTS-u i MUP-u Kantona Sarajevo, za dostavu službenih podataka kojima raspolažu o njemu (Ranku Debevecu) - navedeno je u prijavi protiv Debeveca.

U prijavi, postupajući tužilac navodi i da joj se kontinuirano posredno, posredstvom kolega, poručuje da prestane da istražuje Debevca, jer će u suprotnom snositi posljedice. Za našu Televiziju, iz Kancelarije disciplinskog tužioca VSTS-a je potvrđeno da je zaprimljena prijava protiv predsjednika Suda BiH Ranka Debeveca.

- Kancelarija disciplinskog tužioca može potvrditi da je danas zaprimila pritužbu navedenog podnosioca protiv nosioca pravosudne funkcije iz Vašeg upita - potvrđeno je za RTRS iz VSTS.

Debevec je nedavno, tokom putovanja u Španiju koristio pasoš u kojem je jasno navedeno špansko državljanstvo, na prezime Kavason. Zbog toga bi Debevec mogao ostati bez funkcije predsjednika Suda BiH. Pored toga, u Tužilaštvu BiH formiran je predmet protiv direktora OBA Osmana Mehmedagića, koji se dovodi u vezu s Debevecom.

U krivičnoj prijavi se navodi da se prisnost Mehmedagića i Debeveca vidi iz sve češćih zahtjeva OBA za posebnim istražnim radnjama, odnosno prisluškivanjem uglavnom političkih protivnika SDA i lica koja osporavaju Mehmedagićevu diplomu, što mu odobrava predsjednik Suda.

Predsjednik Suda BiH nije odgovarao na naše pozive.