latinica  ћирилица
18/09/2020 |  19:33 ⇒ 19/09/2020 | 08:56 | Autor: RTRS

Konačno početi sa aktivnostima u EP na odlasku stranih sudija (VIDEO)

Nakon što je u našem političkom magazinu Pečat parlamentarac iz Francuske, Žili Lešante, predlagač Rezolucije o reformi Ustavnog suda BiH, poručila da je struktura Suda sa stranim sudijama neprihvatljiva, zvaničnici iz Srpske i predstavnici u zajedničkim institucijama poručili su da bi bilo važno da se u Evropskom parlamentu usvoji Rezolucija i konačno počnu aktivnosti na odlasku stranih sudija.
Evropski parlament (foto: atlatszo.hu) -
Evropski parlament (foto: atlatszo.hu)

Srpski član Predsjedništva, Milorad Dodik, zahvalio je evropskim parlamentarcima kazavši da je ta inicijativa dobra i za BiH i da će to jednog shvatiti i Bošnjaci.

Rezolucija o reformi Ustavnog suda BiH upućena je predsjedniku Evropskog parlamenta.

Nezavisno, hoće li biti proslijeđena u parlamentarnu proceduru ili ne, već je izazvala lavinu rakcija jer se prvi put pred najvažnijim političkim tijelom EU osporova postojanje stranih sudija u Ustavnom sudu.

Lešante je navela: "Ustavni sud BiH u kojem troje stranih sudija rade ruku pod ruku sa dvoje bošnjačkih sudija neprestano preglasavaju sudije Srbe i Hrvate i radi na sprovođenju bošnjačke političke agende kršeći Aneks 4 Dejtonskog mirovnog sporazuma."

 

Lešante ističe da je cilj Rezolucije podizanje svijesti jer evropski parlamentarci i ne znaju mnogo Ustavnom sudu BiH i stranim sudijama: "Sa stranim sudijama koji sjede u Ustavnom sudu, BiH ne može da ostvari puni suverenitet. Nedemokratski je osnaživati strane sudije koji nemaju odgovornosti prema narodima u BiH. Ovakva struktura sa stranim sudijama je neprihvatljiva. Zbog toga BiH ne može biti partner za bilo kakav ozbiljan napredak na evropskom putu."

I u preporukama EU za eventualni status BiH navodi se da treba riješiti status stranih sudija.

Mada su još prije dvije decenije trebali da napuste Ustavni sud upitno je kada će se to desiti. Stranci i bošnjačke sudije do sada su Srpskoj osporili grb, zastavu, himnu, iz naziva gradova izbrisali su odrednicu Srpsko, njihov cilj danas mnogo je opasniji po Republiku Srpsku - ističe srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik.

- Nema nigdje na svijetu da imaju tu mogućnost i daje im se to pravo da kreiraju i pišu nova ustavna rješenja. I zato mi je drago što čujem sve više glasova koji se tome opiru pa i od ovih ljudi u Evropskom parlamentu. Јa sam zahvalan parlamentarcima koji su to pokrenuli, to su naši prijatelji - dodaje Dodik.

Dobro je što se pažnja Evropskog parlamenta skreće na problem postojanja stranih sudija u Ustavnom sudu - saglasni su članovi Zajedničke komisije za evropske integracije iz Republike Srpske.

Ako se usvoji, Rezolucija ostaje kao trajan dokument na koji se Srpska uvijek može pozvati.

- Bilo bi izuzetno značajno da se u EP usvoji ova Rezolucija, značajno bi bilo da članovi EP iz susjedne Hrvatske daju podršku i istovremeno važno je skrenuti pažnju u EU da nije uvijek u pitanju samo jedna strana koja je u pravu - naglasio je Lazar Prodanović, član Zajedničke komisije PS BiH za evropske integracije.

Nakon problematizovanja ostanka stranih sudija, pred Evropskim parlamentom otvora se još jedna tabu tema. Prema našim saznanjima, francuska parlamentarka Dominik Bilde, inače stranačka kolegica Žili Lašante, uputiće poslaničko pitanje najvišim evropskim zvaničnicima u kojem traži da se Republika Srpska tretira na isti način kao tzv. Kosovo:"S obzirom na to da je EU vodila dijalog između Srbije i Kosova od 2011, da li visoki predstavnik EU za spoljnu i bezbjednosnu politiku smatra da je prikladno da se raspravlja i o statusu Republiku Srpske."

Iako su ranije odbili da podrže zakon o izbacivanju stranih sudija i bilo kakvu mogućnost povezivanju statusa Republike Srpske i tzv. Kosova, bošnjački političari nisu reagovali na najavljene inicijative u Evropskom parlamentu.

A njihovo ćutanje govori da su "pogodile" cilj.