latinica  ћирилица
18/09/2020 |  20:13 | Autor: RTRS

Gacko: 22. međunarodni naučni skup istoričara (VIDEO)

U okviru "Ćorovićevih susreta", u Gacku je počeo 22. međunarodni naučni skup istoričara. Okupio je istoričare i naučne radnike iz Republike Srpske, Srbije i Crne Gore.
Ćorovićevi susreti istoričara - Foto: RTRS
Ćorovićevi susreti istoričaraFoto: RTRS

Tema ovogodišnjeg skupa je "Osam vijekova Svetosavlja u Hercegovini", a program je redukovan, u odnosu na prethodne godine, zbog pandemije virusa korona.

Naučni skup istoričara jedini je koji će biti održan ove godine, a značajan je utoliko što je posvećen godišnjici pravoslavlja i svetosavlja u Hercegovini. Zadatak je da podsjeti na sve dimenzije Svetosavlja, u širem kontekstu nauke, i da svjedoči o neprekidnom jedinstvu srpskog kulturnog, civilizacijskog, vjerskog i crkvenog prostora.

- Osam vijekova Svetosavlja ovdje je naročito bitno zato što vi imate paralelne identitetske inžinjeringe, koji nastoje da naše nasljeđe negdje prisvoje sebi i sve ono što upućuje na širi kontekst, eliminišu iz srpskog pravosdlavnog nasljeđa, da bi o lokalnih identiteta načinili male nacionalne i kulturne identitete - rekao je Darko Đogo profesor Bogoslovije, Foča

Tokom naučnog skupa, biće. predstavljeno dvadeset naučnih radova, koji su ušli u Zbornik, prvi put štampan prije početka skupa.

- Svaki naučni skup do sada ima zbornik i mogli bismo reći da je to prava mala biblioteka, u kojoj se može naći preko petsto pedeset imena istoričara širom srpskih prostora i zemalja u okruženju - naveo je Radomir Vučković predsjednik SPKD Prosvjeta, Gacko

Ovogodišnji dobitnik nagrade "Vladimir Ćorović", za istoriografiju, je akademik Momčilo Spremić, iz Beograda. Zbog pandemije, nagrada će mu biti naknadno uručena.

- Momčilo Spremić spada u plejadu velikih srpskih istoričara, koji su obilježili drugu polovinu dvadesetog vijeka, i Žiri je smatrao da Momčilo Spremić zaslužuje ovo priznanje za cjelokupno životno djelo - istakao je Draga Mastilović  predsjednik Naučnog odbora i predsjednik Žirija Ćorovićeve nagrade.

Zbog pandemije virusa korona, septembarski termin Ćorovićevih susreta pisaca u Bileći je odgođen. Nagrada "Svetozar Ćorović" naknadno će biti uručena pripovjedaču Miladinu Ćulafiću, za zbirku pripovijedaka pod nazivom “Preko granice i druge priče“.