latinica  ћирилица
18/09/2020 |  20:14 ⇒ 20:17 | Autor: SRNA

Gašić: Tražimo način kako da opstane turizam u uslovima pandemije

Sa Međunarodne konferencije turizma "Banjaluka 2020", koja je zbog epidemiološke situacije održana onlajn, poručeno je da je cilj skupa utvrđivanje efekata pandemije virusa korona na turizam i na koji način se negativne posljedice mogu prevazići.
Suzana Gašić (foto: banjaluka.net) -
Suzana Gašić (foto: banjaluka.net)

Ministar trgovine i turizma Republike Srpske Suzana Gašić izjavila je da je turizam jedna od grana privrede koja je najviše pogođena pandemijom virusa korona.

- Srpska se suočava sa velikim manjkom stranih turista, međutim tražimo alternativne načine i mogućnosti, kako da podržimo naš turizam i opstanemo u ovim uslovima - rekla je Gašićeva.

Ona je dodala da je cilj da se pronađu načini kako da se kriza prevaziđe i koji su to obrasci ponašanja kada je riječ o turistima.

- Cilj je da se Srpska učini sigurnim okruženjem za sve buduće turiste. Ne znamo šta nas očekuje u budućnosti. Nadamo se da će se situacija stabilizovati, ali ako se to ne desi želimo biti spremni - rekla je Gašićeva.

Direktor Turističke organizacije Banjaluka Irena Radojević kaže da je turizam u Banjaluci pretrpio veliki udar, jer je smanjen broj dolazaka turista.

- Ali, na sve načine se borimo da Banjaluku prikažemo u regionu i Evropi kao jednu od destinacija koje su bile i ostale poželjne - rekla je Radojevićeva.

Načelnik Odjeljenja za kulturu, turizam i socijalnu politiku grada Banjaluka Neven Stanić naveo je da se Banjaluka prva odvažila da organizuje jednu ovakvu konferenciju o posljedicama pandemije virusa korona na turizam i kako da se turizam vrati "na stare staze slave".