latinica  ћирилица
18/09/2020 |  20:55 ⇒ 20:56 | Autor: banjaluka.net

Predsjednik Suda BiH Ranko Debevec prijetio tužiocu Vedrani Mijović

Tužilac Tužilaštva BiH Vedrana Mijović je Ured disciplinskog tužioca VSTV obavijestila o događaju iz juna ove godine, odnosno o porukama koje je dobila od predsjednika Suda BiH Ranka Debevca, navodeći da joj je prijetio, piše Raport.ba.
Debevec prijetio tužiocu Vedrani Mijović (foto: banjaluka.net) -
Debevec prijetio tužiocu Vedrani Mijović (foto: banjaluka.net)

Mijović je postupajući tužilac koji radi na predmetu po krivičnoj prijavi protiv predsjednika Suda BiH Ranka Debeveca u kojoj se navodi više krivičnih djela po kojima su formirani tužilački predmeti te se provode provjere navoda krivične prijave, o čemu je Raport.ba već pisao.

U prijavi se navodi da Ranko Debevec ima dvojni identitet u Španiji (o čemu je Raport.ba također pisao) pod imenom Ranko Debevec Kavason.

Pored toga, u prijavi se ističe da je Debevec nezakonito zapošljavao pripravnike te da je na sumnjiv način dobio Mercedesa A klase iz auto kuće porodice Lijanović.

Tužilac u prijavi UDT-u protiv Debevca kaže da joj je, nakon što je uzela predmet u rad i započela provjeru navoda iz prijave, Debevec sa svog mobilnog telefona putem aplikacije Signal uputio poruke u namjeri da je spriječi u provjeri navoda iz anonimne prijave.

- Iz navedenih poruka koje mi je uputio se izvodi jasan i nedvosmislen zaključak da je koristeći se svojim uticajem predsjednika Suda BiH došao do saznanja da sam kao postupajući tužilac uputila zahtjeve VSTV i MUP Kantona Sarajevo za dostavu službenih podataka kojima raspolaže o njemu. Uvidom putem TCMS sistema, vidljivo je da mi je Ranko Debevec kontaktirao (prvu poruku je poslao 11.6. 2020., a zatim me pozvao 25. 6., te nakon što mu nisam odgovorila na poziv, poslao je poruku), a sve nakon što sam uputila zahtjeve VSTV i MUP Kantona Sarajevo. Takođe mi sve do danas posredno preko kolega poručuje da prestanem istraživati jer ću u suprotnom snositi posljedice - napisala je Mijović u prijavi.

Iako je Debevec u medijima negirao da je slao prijeteće poruke, Raport.ba ekskluzivno, bez intervencija, objavljuje sadržaj poruka koja je 11., 25. i 26. juna predsjednik Suda BiH slao tužiocu Mijović

11.juni – 14,59 časova: Vedrana, čujem da tražiš uvid u moj CMS nalog i dosije. Koji su tu razlozi?

25.juni – 16,27 časova: Debevec zove Mijović, koja mu ne odgovara

25.juni – 15,18 časova: Hvala ti Vedrana na MUPU KS I TERORIZIRANjU I PROVЈERAVANjU ŽENE KOЈA VEZE SA LIЈANOVIĆIMA NEMA, NITI KUPOVINOM MALOG MERCEDESA OD NjIH. POZDRAVI GORDANU. RADITE NEZAKONITE STVARI TOTALNO KOЈE NEMAЈU UPORIŠTA NI U ЈEDNOM ZAKONU.

25.juni – 15,21 časova: Izuzimate dokumentaciju i istražujete ljude koji veze uopšte s tom pričom nemaju. Tražite od suda naredbe.

25.juni – 16,38: Neka sud odobri izuzimanje dokumentacije ako postoji osnov sumnje da sam ja kriminalac.