latinica  ћирилица
18/09/2020 |  22:48 ⇒ 22:49 | Autor: TANЈUG

Njemačka neće kupovati vakcine preko SZO, već preko EU

Njemačka se pridružila Francuskoj u odluci protiv kupovine potencijalnih vakcina za Kovid-19 preko programa Svjetske zdravstvene organizacije, iako podržava tu šemu.
Virus korona -
Virus korona

Izvori Rojtersa navode da Berlin neće kupovati zalihe preko programa Kovaks SZO jer je već organizovao nabavku potencijalne vakcine preko šeme Evropske unije.

SZO je odredila današnji dan kao krajnji rok za pridruživanje svojih članica programu Kovaks, čiji je cilj da kupi vakcine za Kovid-19 i osigura njihovu poštenu i efikasnu distribuciju širom svijeta.

I dok 92 države sa nižim prihodima traže pomoć putem Kovaksa, mnoge bogatije zemlje tek treba da se prijave, jer su osigurale zalihe na drugi način.

Tamošnji ministar zdravlja Јens Špan rekao je ranije da je Njemačka već obezbijedila više potencijalnih doza vakcine nego što zemlja ima stanovnika, što je zajednička strategija među bogatijim zemljama.

- Rado ću dati drugim zemljama svijeta određeni broj vakcina koje smo ugovorili ako ispadne da imamo više nego što nam je potrebno - istakao je Špan.