latinica  ћирилица
19/09/2020 |  08:48 ⇒ 09:55 | Autor: SRNA

Golić: Hitno usvojiti odluku o izradi zoning plana područja posebne namjene za aerodrom

Ministarka za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju Republike Srpske Srebrenka Golić izjavila je Srni da je utvrđen prijedlog odluke kojom se propisuje izrada zoning plana područja posebne namjene Aerodrom Trebinje po skraćenom postupku, koji će činiti osnov za sprovođenje potrebnih procedura u vezi sa izgradnjom aerodroma, prije svega za eksproprijaciju, odnosno pribavljanje potrebnog zemljišta za izgradnju.
Srebrenka Golić - Foto: RTRS
Srebrenka GolićFoto: RTRS

 Obrazlažući zašto se Narodnoj skupštini Republike Srpske predlaže donošenje ove odluke po hitnom postupku, Golićeva je rekla da je to neophodno kako bi se na vrijeme stvorili preduslovi za blagovremenu realizaciju ovako složenog projekta, odnosno da bi se što prije izradio i usvojio planski dokument i time spriječilo pomjeranje postavljenih rokova za izgradnju aerodroma.

- Neusvajanjem odluke ne bi bio stvoren osnov za rješavanje imovinskopravnih odnosa, onemogućilo bi se izdavanje građevinske dozvole, što bi za posljedicu imalo nanošenje štete Republici Srpskoj i nemogućnost realizacije strateškog projekta, te je u vezi s tim opravdana hitnost u postupku donošenja ove odluke - ukazala je Golićeva.

Ona je napomenula da prvi korak u realizaciji projekta izgradnje aerodroma Trebinje predstavlja donošenje odgovarajućeg sprovedbenog dokumenta prostornog uređenja za lokaciju aerodroma udaljenu 14 kilometara od centra naselja.

- Područje za koje će se raditi navedeni planski akt je površine oko 1.234 hektara i zahvata šire područje naselja Hum, Taleža i Cerovac - dodala je Golićeva.

Prema njenim riječima, aerodrom u Trebinju je infrastrukturni objekat od velikog interesa za Republiku Srpsku, pa će povezivanje ovog dijela Srpske avio-saobraćajem sa aerodromima u Srbiji i Evropi imati pozitivan efekat na privredni, kulturni, ekonomski i turistički razvoj i omogućiti efikasnije i ekonomičnije poslovanje privrednih subjekata i povezanost stanovništva Trebinja i Hercegovine.

- Zapošljavanje radnika na aerodromu je, takođe, jedan od dodatnih benefita izgradnje ovog aerodroma. Izgradnja aerodroma će pojačati i saobraćajnu povezanost Republike Srpske sa zemljama u okruženju, kao i bolju povezanost istočnog i zapadnog dijela teritorije Republike Srpske - ocijenila je Golićeva.

Ona je podsjetila da se privredno društvo Aerodrom Trebinje obratilo Ministarstvu sa inicijativom za pokretanje postupka izrade zoning plana, te da je najvišim strateškim dokumentom prostornog uređenja Republike Srpske, odnosno izmjenama i dopunama Prostornog plana Republike Srpske do 2025. godine, predviđena izgradnja aerodroma na području grada Trebinje, čime je utvrđeno postojanje opšteg interesa za realizaciju ovog projekta.

- Aerodrom Trebinje je planom određen kao opšti, strateški interes Republike Srpske i njegova izgradnja predstavlja jedan od postavljenih, operativnih ciljeva vazdušnog transporta - konstatovala je Golićeva.