latinica  ћирилица
19/09/2020 |  09:27 | Autor: SRNA

Peskov: Previše apsurdnih nepodudarnosti

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov izjavio je da postoji previše apsurdnih nepodudarnosti u slučaju navodnog trovanja ruskog blogera Alekseja Navaljnog da bi neko u to povjerovao.
Dmitrij Peskov (Foto: Sputnik/Sergey Guneev) -
Dmitrij Peskov (Foto: Sputnik/Sergey Guneev)

- Previše ovdje ima apsurdnosti da bi neko u to samo tako povjerovao, tako da mi nikom ne vjerujemo na riječ - rekao je Peskov novinarima.

Komentarišući informacije da su tragovi agensa "novičoka" pronađeni na boci u hotelskoj sobi Navalnog, Peskov je rekao da se to ne može objasniti.

- Ta boca, ako je postojala, potiče ili iz Njemačke ili nekod drugog mjesta - rekao je Peskov.

Prema njegovim riječima, to znači da je predmet koji bi mogao da posluži kao dokaz trovanja odnijet, te se postavlja pitanje zašto.

Peskov je dodao da ruski stručnjaci ne mogu ništa da kažu jer oni nisu imali prilike da sami analiziraju tu bocu.

Portparol Kremlja je istakao, pozivajući na eksperte toksikologe, da ako je takva boca sa tragovima nervnog agensa ikada postojala malo je vjerovatno da ju je neko mogao negdje odnijeti, jer za to nije bilo vremena, prenio je TASS.

- Apsurdnost i broj pitanja u vezi sa ovim slučajem rastu iz dana u dan. Јedino što bi moglo da donekle da rasvijetli ovaj slučaj jeste podjela informacija, razmjena biološkog materijala, dokaza, kao i zajednički rad ljekara i drugih eksperata koji bi analizirali situaciju - rekao je Peskov.

On je rekao da bi predsjednik odmah bio obaviješten da su na teritoriji Rusije bilo gdje pronađeni tragovi hemijskog oružja.

- To bi bilo praktično vanredno stanje, a nama su samo rekli "tragovi novičoka pronađeni su na boci" - rekao je Peskov.

On je dodao da bi, da je bilo tragova agensa, onda još neke osobe došle u dodir sa tim i to bi se znalo.

- To je jednostavno potpuno u suprotnosti sa zaključcima eksperata. Ako je boca postojala zašto je odnijeta? Ili neko ne želi da se provede istraga - rekao je Peskov.