latinica  ћирилица
19/09/2020 |  13:26 ⇒ 16:54 | Autor: RTS

Srpski "Pancir" prvi put gađao ciljeve na zemlji, a "Pasars" u vazduhu (FOTO/VIDEO)

Pripadnici 250. raketne brigade za protivvazduhoplovna dejstva izveli su na "Pasuljanskim livadama" gađanje iz artiljerijsko-raketnih sistema "Pasars" i "Pancir S1". To je dio pripreme za veliku vježbu koju će Vojska Srbije izvesti u oktobru, rekao je ministar odbrane Srbije Aleksandar Vulin.
Gađanje ciljeva iz sistema PASARS i Pancir S1 (foto: mod.gov.rs) -
Gađanje ciljeva iz sistema PASARS i Pancir S1 (foto: mod.gov.rs)

Ministar odbrane Aleksandar Vulin i zamenik načelnika Generalštaba general-major Petar Cvetković prisustvovali su gađanju ciljeva iz artiljerijsko-raketnih sistema "Pasars" i "Pancir S1".

Vulin je istakao da se Vojska Srbije svakodnevno priprema, vježba i obučava i koristi nova sredstva koja ima, kao što su jedan od najsavremenijih sistema protivvazduhoplovne odbrane – "Pancir", ali isto tako i sistem domaće proizvodnje – "Pasars".

Gađanje ciljeva iz sistema PASARS i Pancir S1 (foto: mod.gov.rs)

- Mi se pripremamo i vježbamo, i to je posao vojske, ali ovo što ste danas vidjeli je za nas od posebnog značaja, jer je ovo prvi put da "Pancir" gađa po ciljevima na zemlji, a nulta serija "Pasarsa" po ciljevima u vazduhu. Takođe, ovo je dio naše pripreme za veliku vježbu koju ćemo izvesti u oktobru i gdje ćemo prikazati sve sposobnosti koje je Vojska Srbije uspjela do sada da postigne - naglasio je Vulin.

Gađanju su prisustvovali i pomoćnik ministra za materijalne resurse Nenad Miloradović, komandant RV i PVO general-major Duško Žarković, zamjenik komandanta Kopnene vojske brigadni general Vladeta Baltić, načelnik Uprave za razvoj i opremanje Generalštaba brigadni general Milan Popović, komandant 250. raketne brigade za protivvazduhoplovna dejstva brigadni general Tiosav Јanković.

Protivavionski samohodni artiljerijsko-raketni sistem "Pasars" namjenjen je za zaštitu kopnenih jedinica Vojske Srbije, prvenstveno oklopno-mehanizovanih i artiljerijsko-raketnih jedinica tokom izvođenja borbenih dejstava, kao i odbranu važnih objekata i instalacija od dejstva iz vazdušnog prostora.

Gađanje ciljeva iz sistema PASARS i Pancir S1 (foto: mod.gov.rs)

Taj sistem efikasan je u borbi protiv bespilotnih letjelica, borbenih helikoptera, krstarećih raketa, niskoletećih aviona, kao i za dejstva po ciljevima na zemlji i vodi.