latinica  ћирилица
19/09/2020 |  17:00 ⇒ 17:12 | Autor: TANЈUG

Milanović: Antifašizam je dio Ustava, nije pao s kruške

U Podgariću se danas obilježava 75-ogodišnjica oslobođenja sjeverozapadne Hrvatske u Drugom svjetskom ratu, a predsjednik Zoran Milanović rekao je tom prilikom da antifašizam nije slučajno uključen u Ustav hrvatske države.

- Ustav je akt političke volje i svesti čitave politike, a 1990. godine nije bilo nikakve dileme oko toga hoće li antifašizam ući u Ustav. Antifašizam je dio Ustava, a nije pao s kruške, tako da je svako negiranje antifašizma 30 godina kasnije jednostavno komično - rekao je Milanović.

Kako prenosi Hina, on je na obilježavanju godišnjice oslobođenja, koja je počela polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća uz Spomenik revolucije naroda Moslavine u Podgariću, rekao da aktualna Vlada pokazuje mnogo više razumijevanja i takta za neke stvari od onih koje su joj prethodile.

- Danas ovdje obilježavamo 75 godina od jedne od najvećih pobjeda nad zlom. Јedna strana odabrala je pravi put, a druga stranputicu. Naša strana dobila je rat i zemlju koja počiva na antifašizmu - rekao je Milanović.

U ime organizatora, Saveza antifašističkih boraca i antifašista Republike Hrvatske, okupljenima se obratio predsjednik tog saveza Franjo Habulin, koji je rekao da je područje Moslavine od samog početka Drugog svjetskog rata bilo od izuzetne strateške važnosti.

- Antifašistička borba iznedrila je najveće demokratske vrijednosti, a današnja Hrvatska izvojevana je i sačuvana u granicama AVNOЈ-a. Evropa u kojoj danas živimo takođe je izgrađena na temeljima antifašizma i borbe protiv fašizma - naglasio je Habulin.

Svečanosti su prisustvovali i bivši hrvatski predsjednik Stjepan Mesić, saborski zastupnik Vili Matula i bjelovarsko-bilogorski župan Damir Bajs.

- Antifašizam je konstanta hrvatske politike i nešto što ne možemo promijeniti i čega se ne možemo, niti bi trebalo, da se odreknemo - istakao je Bajs.