latinica  ћирилица
19/09/2020 |  17:10 ⇒ 17:35 | Autor: SRNA

Položeni vijenci u Spomen-kompleksu Stari Brod

U Spomen-kompleksu Stari Brod danas su, povodom predstojeće krsne slave opštine Višegrad - Male Gospojine, položeni vijenci za više od 6.000 Srba koje su ubile ustaše u Drugom svjetskom ratu.
Višegrad - polaganje vijenaca u Starom Brodu - Foto: SRNA
Višegrad - polaganje vijenaca u Starom BroduFoto: SRNA

Vijence su položili i sjenima stradalih se poklonili načelnik opštine Višegrad Mladen Đurević i narodni poslanik Pero Petrović.

Đurević je istakao kako tragedija koja se dogodila srpskom narodu ove regije 1942. godine obavezuje na sjećanje i odavanje počasti stradalnicima.

- Stari Brod je tragična priča, pokolj srpskog naroda koji ne smijemo zaboraviti i o kome treba govoriti mladim ljudima kako žrtve ne bi pale u zaborav - napomenuo je Đurević.

On se nada da će ovo mjesto biti mjesto uvršteno u program đačkih ekskurzija, jer je to najbolji način za upoznavanje istorije srpskog naroda, te je napomenuo da je izgradnjom puta Miloševići-Stari Brod iz Višegrada omogućen dolazak do ovog stratišta za veći broj ljudi.

Đurević je istakao da se Iz Višegrada do Starog Broda ranije moglo doći samo rijekom, a sada i putem, u čiju izgradnju je Vlada Republike Srpske investirala oko 500.000 KM.

Narodni poslanik Pero Petrović smatra stragičnim to što se o ustaškom zločinu u Starom Brodu ćutalo više od sedam decenija.

- U predhodnih desetak godina tek se počeo pominjati zločin u ovom mjestu i utoliko je dragocjenija pomoć Vlade Srpske da se izgradi ovaj muzej. Ovo mjesto treba biti mjesto hodočašća i sabornosti našeg naroda - naglasio je Petrović i čestitao Višegrađanima krsnu slavu.

Spomen muzej starobrodskim žrtvama, koje su 1942. godine pobile ustaše Јure Francetića, osveštan je u septembru prošle godine, a u njemu se nalazi 27 skulptura sa 39 likova koje simbolizuju zbijeg i ulazak srpskih majki sa djecom u naručju u nabujalu Drinu.

Opština Višegrad će ove godine skromnije obilježiti Dan opštine i krsnu slavu Crkve Malu Gospojinu, 21. septembra, a sredstva namijenjena za slavske svečanosti biće usmjerena na podršku natalitetu.

U ponedjeljak, 21. septembra u 9.00 časova biće služena liturgija u Crkvi Uspenja Presvete Bogorodice, nakon čega će se obaviti čin lomljenja crkvenog slavskog kolača.

Litija će se kretati Ulicom kralja Petra Prvog do Andrićgrada, nakon čega će se u opštini Višegrad obaviti lomljenje slavskog kolača.