latinica  ћирилица
19/09/2020 |  19:18 ⇒ 20:03 | Autor: RTRS

U Ugljeviku održan 11. Sabor Kola srpskih sestara (VIDEO)

Kola srpskih sestara uvijek su dijelila sudbinu srpskog naroda kroz istoriju i to će i nastaviti, istaknuto je na 11. Saboru Kola srpskih sestara Republike Srpske, održanom u Ugljeviku pod pokroviteljstvom predsjednice Srpske Željke Cvijanović , uz podršku Opštine i preduzeća Rudnik i Termoelektrana Ugljevik.
Ugljevik - Kolo srpskih sestara - Foto: SRNA
Ugljevik - Kolo srpskih sestaraFoto: SRNA

Na saborovanju koje je okupilo članice iz 26 udruženja iz Republike Srpske, Federacije BiH i distrikta Brčko, donesena je odluka o osnivanju zajedničkog fonda za liječenje oboljele djece.

Vlada Srpske od 2012. godine ima redovan grant kojim se finansira rad Kola srpskih sestara.

I u ratu i u miru njihova misija je ista - pomoć siromašnim, bolesnim i iznemoglim licima i višečlanim porodicama u hrani, odjeći, lijekovima, obezbjeđivanju krova nad glavom.

Ko god pokuca na njihova vrata nađu načina da pomognu, a zahvalni osmijeh nevoljnika najveća je nagrada požrtvovanim humanistkinjama.

- Vrtimo se u krug kao pčelice, mi smo jedna košnica u kojoj postoji matica i oko te matice postoje radilice, te radilice su zaslužile današnji dan - Sabor u Ugljeviku - kaže Anđa Srijemac, predsjednica Kola srpskih sestara Sveta Marija Magdalina Ugljevik.

Uz blagoslov Pravoslavne crkve, teret dijele sa nejakima i pomažu im da prebrode životne nedaće.

Rade volonterski, a svaku marku koju sakupe od članarina, prodaje ručnih radova i donatora iskoriste tamo gdje je najpotrebnija.

- Nekako se izborimo da uvijek imamo pomoći, ko god dođe ako ništa drugo dobije toplu riječ od nas, utješimo ga i pomognemo. Inače, u posljednje vrijeme nekako se snađemo za pakete i to u Banjaluci, tako da nikoga ne vratimo praznih ruku - istakla je Bosiljka Herbez, Kolo srpskih sestara Banjaluka.

Kola srpskih sestara aktivna su i u Federaciji BiH. Pojedine članice su za svoj požrtvovan rad odlikovane Ordenom Svetog Save.

- Kad vam neko dođe na vrata to je ogromna stvar, makar ništa i ne donio. To je neko psihičko zadovoljstvo. A kad dođete nekom na vrata kome ste pružili pa barem kg brašna, tako se lijepo osjećate u srcu da je to neopisivo - priča Gospa Kuvelja, predsjednica prvog Kola srpskih sestara u FBiH.

Članice Kola srpskih sestara angažovaće se i na prikupljanju pomoći za oboljelu djecu do 18 godina, koja se liječe van naših granica.

Svetu arhijerejsku liturgije u Hramu Svete Petke Paraskeve služio je episkop zvorničko -tuzlanski Fotije koji je u svojoj besjedi rekao da Sabor, kao i djelovanje Kola srpskih sestara, slijedi srpsko nacionalno i duhovno predanje.

- Kola srpskih sestara imaju prvenstveno taj misionarski smisao laičkog apostolata da propovijedaju Јevanđenje Hristovo i vaskrslog Hrista, maju i nacionalnu, junačku dimenziju - riječi su vladike Fotija.

- Njihova ljubav, njihova istrajnost nas ohrabruje da nastavimo dalje i da zajedno dalje radimo na unapređenju našeg života i uslova života - naglasio je načelnik opštine Ugljevik, Vasilije Perić.

Od 1903. godine otkada postoji ovo humanitarno udruženje - sestre Srpkinje prošle su mnoge nedaće. Uvijek su bile uz svoj narod i ostaće, poručile su učesnice Sabora.