latinica  ћирилица
19/09/2020 |  20:41 ⇒ 20:57 | Autor: Večernje novosti

Dodjelom nagrada završen 27. Festival evropskog filma Palić

Priznanje Zlatni toranj za najbolji film ovogodišnjeg Festivala evropskog filma Palić pripalo je norveško-švedskom filmu "Nada", u režiji Marije Sedal, dok je Palićki toranj za najbolju režiju dodijeljen Agnješki Holand, za režiju filma "Šarlatan", realizovanom u češko-irsko-poljsko-slovačkoj koprodukciji.
Norveško-švedski film "Nada" (foto:screendaily) -
Norveško-švedski film "Nada" (foto:screendaily)

Zavjesu ovogodišnje smotre sedme umjetnosti spustio je film "Hotel Beograd".

Žiri u čijem sastavu su bili filmska selektorka Mišel Keri (Njemačka), reditelj i scenarista Igor Ivanov (Sjeverna Makedonija) i reditelj i scenarista Goran Radovanović (Srbija), odluke je donio na onlajn sjednici.- Film "Nada" nas je na iznenađujući način dirnuo sirovošću kojom je pristupio svojoj temi, a pritom nikada nije bio jeziv. Takođe, očarao nas je svojim toplim prikazom šire porodice i njihovim odgovorom na najrazornije vijesti koje jedna porodica može primiti - kažu u obrazloženju odluke.

Nagrada Fipresci za najbolji film glavnog programa dodeljen je poljsko-švedskom filmu "Znoj" u režiji Magnusa von Horna.

- U svojoj petoj deceniji filmskog stvaranja, Agnješka Holand, neumorno posvećena, nastavlja da secira evropsku istoriju 20. vijeka. Ona se nenametljivo bavi mnogim temama: misterioznim ubistvom, istorijskim dramama, kultom ličnosti u vidu prirodnog iscjelitelja - i time presijeca nekoliko vremenskih razdoblja i političkih doba, od kapitalizma, preko fašizma do totalitarizma u Čehoslovačkoj. Sve to upućuje na velikog filmskog stvaraoca.

Žiri je dodijelio Specijalno priznanje nemačko-ukrajinsko-britanskoj koprodukciji "DAU.Nataša" u režiji Ilje Kržanovskog i Јekaterine Oertel zbog "neobuzdanog prikaza odnosa žrtve i tlačitelja, vlasti i pojedinca i mašinerije totalitarne države.

Nagrada za najbolji film programa "Paralele i sudari" dodijeljena je poljskom filmu "Ubij, pa napusti grad" u režiji Marijuša Vilčinskog.