latinica  ћирилица
20/09/2020 |  08:57 | Autor: SRNA

Obnovljene sankcije Teheranu?

Sve sankcije UN protiv Irana su obnovljene, a embargo na konvencionalno oružje protiv Teherana neće isteći sredinom oktobra, saopštila je administracija američkog predsjednika Donalda Trampa.
Teheran, Iran (Foto: Sputnik/Sergeй Mamontov) -
Teheran, Iran (Foto: Sputnik/Sergeй Mamontov)

Međutim, 13 od 15 članica Savjeta bezbjednosti UN kažu da je ovaj potez Vašingtona ništavan, jer je američki državni sekretar Majkl Pompeo iskoristio mehanizam dogovoren u sporazumu 2015. godine između Irana i svjetskih sila, a iz kojeg su se SAD povukle 2018. godine.

Diplomate vjeruju da će veoma mali broj zemalja ponovo uvesti sankcije Teheranu, koje su ukinute sporazum 2015. godine, s ciljem obustave nuklearnog programa te zemlje.

Pompeo je poručio da će SAD narednih dana saopštiti niz dodatnih mjera radi jačanja implementacije sankcija UN i procesuiranja onih koji ih prekrše.

- Vraćanje sankcija danas predstavlja korak naprijed ka međunarodnom miru i bezbjednosti - rekao je Pompeo kasno sinoć.

Generalni sekretar UN Antonio Guteres istakao je u sinoćnjem obraćanju Savjetu bezbjednosti da on ne može da preduzme nikakve mjere o pitanju američke deklaracije da su sankcije UN Iranu obnovljene jer "tu postoje određene nesigurnosti".

- Ovdje postoje određene nesigurnosti da li je taj proces zaista pokrenut ili ne i da li su sankcije ili prekidi i dalje na snazi - napisao je Guteres u pismu Savjetu bezbjednosti.

On je naveo da generalni sekretar ne može da nastavi taj proces kao da te nesigurnosti ne postoje.

Prošlog mjeseca Pompeo je rekao da je pokrenuo tridesetodnevni proces pred Savjetom koji vodi obnovi sankcija UN Iranu i kojim se sprečava istek embarga na konvencionalne oružje Iranu 18. oktobra.