latinica  ћирилица
20/09/2020 |  13:22 ⇒ 13:27 | Autor: SRNA

Vulin: "Miloš" položio sve testove

Višenamjensko oklopno borbeno vozilo "Miloš" položilo je sve testove, izjavio je ministar odbrane Srbije Aleksandar Vulin.
Borbeno oklopno vozilo "Miloš" (foto:Ministarstvo Odbrane Srbije) -
Borbeno oklopno vozilo "Miloš" (foto:Ministarstvo Odbrane Srbije)

Vulin je posjetio posljednju fazu ispitivanja vozila "Miloš" pred njegovo uvođenje u naoružanje Vojske Srbije.

On je naveo da se Vojska Srbije oprema i naoružava, a da se do kraja godine može očekivati još novih složenih borbenih sistema koji će je ojačati, saopšteno je iz Ministarstva odbrane.

Ministar odbrane je na poligonu Centra za ispitivanje naoružanja i vojne opreme "Nikinci" prisustvovao i obuci pripadnika 72. Brigade za specijalne operacije u korišćenju "Miloša" i njegovom ispitivanju na nekoliko radnih tačaka, među kojima je i provjera ukrcno-iskrcnog dijela za ljudstvo.

Pripadnici te jedinice učestvovali su u provjeri moto-tehničkog dijela, gdje su vozači provjeravali upotrebu vozila u terenskim uslovima, a nišandžije su izvele gađanje radi provjere nišanskih sprava.

Prikazana je simulacija nailaska borbenog oklopnog vozila "Miloš" na minsko-eksplozivnu napravu, koja je omogućila da se sagledaju posljedice eksplozije na posadu unutar vozila.

Obilasku su prisustvovali i zamjenik načelnika Generalštaba Vojske Srbije general-major Petar Cvetković, komandant 72. brigade za specijalne operacije brigadni general Miroslav Talijan i načelnik Uprave za razvoj i opremanje brigadni general Milan Popović.

Vozilo "Miloš", čiji je nosilac razvoja i proizvodnje Јavno preduzeće "Јugoimport - SDPR", može se koristiti za patrolu i izviđanje, kao komandno ili sanitetsko vozilo, zatim za protivgerilsku, protivterorističku i protivoklopnu borbu, kontrolu granica i teritorija, kao i za prevoz i podršku jedinica za specijalne operacije.