latinica  ћирилица
20/09/2020 |  14:15 ⇒ 14:32 | Autor: SRNA

Dodik: BiH ne može da riješi nijedan ozbiljan problem

Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik izjavio je da je BiH zarobljena zemlja najčešće maksimalističkim zahtjevima bošnjačke politike i ne može da riješi nijedan ozbiljan problem.
Milorad Dodik - Foto: RTRS
Milorad DodikFoto: RTRS

Dodik je naveo da bošnjačka strana nastoji da kroz svaku, pa i minimalnu stvar, nametne priču o centralizaciji ili pokušaju da bude odlučujući faktor u svemu.

- To je nešto što se reflektuje i na Graničnu policiju. BiH izvorno ima samo devet ovlaštenja, jedno do njih su migracije. BiH je pokazala da ne zna da upravlja njima - rekao je Dodik novinarima u Novom Gradu.

Do sada se u vezi sa ovim problemom, prema njegovim riječima, samo prebacivala odgovornost sa jednog na drugi nivo vlasti.

- Sada vidimo kakva je katastrofa u Unsko-sanskom kantonu gdje je koncentrisno 10.000 miigranata koji su veoma dobro shvatili poruke koje dolaze od političkog Sarajeva,  da su on tu na neki način dobrodošli i da jedan dio tog političkog establišmenta političkog Sarajeva računa da će oni tu i da ostanu - naglasio je Dodik.

On je istakao da je to ono što se kosi sa interesom Srba i Hrvata i da su zato morali da imaju različite pristupe o tom pitanju.

Dodik je ponovio da je posljednjih mjeseci političkom Sarajevu najvažnije da, navodno, zbog migranata postavi Oružane snage BiH na granicu, te poručio da se to neće desiti.

- Ključno je pitanje zašto bi mi postavljali vojsku na granicu sa Srbijom. Oni ne žele da rješavaju pitanje Granične policije da bi izazvali problem koji žele rješavati angažovanjem vojske - pojasnio je Dodik.

Dodik je naveo da se odluka o angažovanju Oružanih snaga donosi konsezusom u Predsjedništvu, gdje je on, pa se zbog toga neće ni desiti.