latinica  ћирилица
20/09/2020 |  14:31 ⇒ 14:41 | Autor: SRNA

Obilježeno 29 godina od osnivanja 16. Krajiške motorizovane brigade

U Mašićima kod Gradiške danas je obilježeno 29 godina od osnivanja 16. Krajiške motorizovane brigade Vojske Republike Srpske čiji su pripadnici učestvovali u brojnim bitkama za odbranu svog naroda, a najslavnija je bila proboj koridora.
Gradiška - obilježavanje - Foto: SRNA
Gradiška - obilježavanjeFoto: SRNA

Brigada je učestvovala na više od 20 ratišta. Kroz 16. Krajišku motorizovanu brigadu prošlo je 12.000 boraca, 437 boraca dalo je živote za Republiku Srpsku, a oko 2.000 je ranjeno.

Povodom godišnjice od njenog osnivanja danas je u Mašićima služen parastos za poginule borce iz ove brigade i položeni su vijenci na spomen-obilježje

Ratni komandant oklopnog bataljona 16. Krajiške motorizovane brigade Ostoja Bilak rekao da je pripadnici ove brigade nisu počinili nijedan zločin, a da u prilog tome ide i činjenica da niko od starješina i boraca Šesnaeste krajiške nije optužen i osuđen za ratne zločine.

Načelnik gradskog Odjeljenja za boračko-invalidsku zaštitu Radomir Pjanić istakao je da je Republika Srpska nesumnjivo najveća pobjeda srpskog naroda u novijoj istoriji, te da je 16. Krajiška motorizovane brigade u njenom stvaranju i odbrani dala ogroman doprinos.

On je napomenuo da je obaveza svih da se svake godine prisjete dana osnivanja slavne 16. Krajiške brigade, njeguju kulturu sjećanja na značajne istorijske događaje, a budućim generacija prenose istinu o slavnoj srpskoj istoriji i stvaraju uslove da im Republiku Srpsku predaju još bolju nego što je danas.

Pjanić, koji je bio borac Šesnaeste krajiške kaže i da su na dan obilježavanja osnivanja ove jedinice osjećaji pomješani.

- Sa tugom se sjećamo poginulih saboraca, ali se i sa ponosom sjetimo ratnih uspomena i slavnih pobjeda - naglasio je Pjanić.

Za sve učinjeno u odbrambeno-otadžbinskom ratu brigada je dobila Orden Nemanjića, najviše odlikovanje za ratne zasluge u Republici Srpskoj.

Vijence su na spomen-obilježje u Mašićima položili predstavnici 16. Krajiške motorizovane brigade, delegacije boračkih organizacija i vlasti Banjaluke, Gradiške, Srpca i Laktaša, predstavnici Trećeg pješadijskog Republika Srpska puka, Druge Krajiške brigade, Mjesne boračke organizacije i mjesne zajednice Mašići, te druge delegacije.