latinica  ћирилица
20/09/2020 |  19:38 ⇒ 20:05 | Autor: RTRS

Milionska ulaganja Vlade Srpske u Novi Grad (VIDEO)

Ulaganja u infrastrukturu na području Novog Grada ne prestaju. Srpski član predsjedništva BiH Milorad Dodik, sa rukovodstvom opštine, otvorio je rekostruisanu dionicu puta i most u selu Mala Novska Rujiška nadomak ove opštine. Bez obzira na dosadašnja milionska ulaganja u ovoj lokalnoj zajednici, podrška najviših nivoa vlasti, neće izostati ni u budućnosti, poručio je Dodik najavljujući nove projekte.
Dodik u Novom Gradu - Foto: RTRS
Dodik u Novom GraduFoto: RTRS

Makadamski put, prašina, te prekid saobraćaja tokom velikih padavina, za oko 350 mještana Male Novske Rujiške od danas su prošlost. Asfaltiran je put dužine 480 metara, dva pločasta propusta, a most rekonstruisan.

Realizaciju projekta finansirala je Vlada Republike Srpske sa stotinu hiljada maraka, posredstvom ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Srpske.

Miroslav Drljača, načelnik opštine Novi Grad istakao je jako važnu saradnju ove opštine sa Ministarstvom poljoprivrede koje provelo najviše projekata.

- Mi težimo da se ostane i da se živi na selu. Veliki broj naših stanovnika, oko dvije trećine, pa nam je interes da se oni i bave poljoprivredom - rekao je Drljača.

Ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Boris Pašalić je rekao da unapređenje poljoprivrede ne znači samo izdvajanje podsticajaja za poljoprivredne proizvođače.

- Svjesni smo da je potrebno ulaganje i u infrastrukturu na seoskom području i mi smo to prepoznali. Ovo je samo jedan od projekata koji je Ministarstvo podržalo u Novom Gradu. Mi ćemo nastaviti da podržavamo slične projekte vezane za odbranu od poplava i za sanaciju još puteva u drugim dijelovima opštine - dodao je Pašalić.

U Novom Gradu na pomolu su novi projekti. U narednom periodu počinje asfaltiranje puta od Male Novske Rujiške do sela Јohovica, u dužini od kilometar i po, najavio je srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik.

Bolji uslovi života i oppstanak na selu zajednički je cilj lokalnih, republičkih, ali i srpkih predstavnika vlasti na bh. nivou.

- U današnje vrijeme krize izavane pandemijom nema velikih i malih projekata. Možda je ovo malo za potencijal republike, ali je veliko za ove ljude koji žive ovdje. Ovaj projekat je dokaz naše sposobnosti da možemo i u ovim vremenima da se bavimo ovakvim važnim pitanjima - istakao je Dodik.

Dodik je istako da je rukovodstvo Novog Grada primjer dobrog vođenja jedne lokalne zajednice.

- Miroslav Drljača je čovjek koji je sposoban da vodi lokalnu zajednicu i koji je apsolutno na pravi način rasporedio prioritete i želi da priđe svakom čovjeku, svakom selu i svakom građaninu. Mi smo ovdje da to podržimo i to ćemo raditi i u budućnosti - dodao je Dodik.

Kreditnim sredstvima i sredstvima vlade Republike Srspke, samo u ovoj godini na području Novog Grada, u infrastrukturne projekte uloženo je dva miliona maraka, dok je u posljednje četiri godine vlada Srspke u ovu lokalnu zajednicu uložila 12 miliona maraka.