latinica  ћирилица
20/09/2020 |  19:38 ⇒ 20:07 | Autor: RTRS

U Mašićima tradicionalno okupljanje boraca 16. Krajiške motorizovane brigade (VIDEO)

Tradicionalnim okupljanjem boraca i stariješina u Mašićima kod Gradiške obilježena je 29. godišnjica početka borbenog puta 16. Krijiške motorizovane brigade Vojske Republike Srpske.
Gradiška - obilježavanje - Foto: SRNA
Gradiška - obilježavanjeFoto: SRNA

Pripadnici 16. Krajiške motorizovane brigade krenuli su 16. septembra 1991. godine iz Mašića na svoj ratni put dug 1.727 dana. Brigada se borila na ukupno 20 ratišta, u zapadnoj Slavoniji, Posavini, na koridoru, Grmeču, Ozrenu, Trebavi i na Manjači dajući nemjerljiv doprinos u zaštiti srpskog stanovništva u Hrvatskoj i stvaranju Republike Srpske.

Ratni komandant oklopnog bataljona 16. Krajiške motorizovane brigade Ostoja Bilak rekao da je pripadnici ove brigade nisu počinili nijedan zločin, a da u prilog tome ide i činjenica da niko od starješina i boraca Šesnaeste krajiške nije optužen i osuđen za ratne zločine.

Načelnik gradskog Odjeljenja za boračko-invalidsku zaštitu Radomir Pjanić istakao je da je Republika Srpska nesumljivo najveća pobjeda srpskog naroda u novijoj istoriji, te da je 16. Krajiška motorizovane brigade u njenom stvaranju i odbrani dala ogroman doprinos.

Za sve učinjeno u odbrambeno-otadžbinskom ratu brigada je dobila Orden Nemanjića, najviše odlikovanje za ratne zasluge u Republici Srpskoj.

Nedeljko Madžar, pomoćnik ratnog komandanta za moral, istakao je da taj orden dokazuje da su borci ove brigade bili visokog morala i motivisanosti.

Kroz 16. krajišku motorizovanu brigadu prošlo je 12.261 boraca, 437 boraca dalo je živote za Republiku Srpske, a oko 2.000 je ranjeno.

Vijence su na spomen-obilježje u Mašićima položili predstavnici 16. Krajiške motorizovane brigade, delegacije boračkih organizacija i vlasti Banjaluke, Gradiške, Srpca i Laktaša, predstavnici Trećeg pješadijskog Republika Srpska puka, Druge Krajiške brigade, Mjesne boračke organizacije i mjesne zajednice Mašići, te druge delegacije.